Abiznis

Cijene nafte na najnižem nivou u 13 mjeseci

148naftaok
C
ijene barela nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima ispod 103 USD, spustivši se na najniži nivo u 13 mjeseci, pritisnute obilnim snabdijevanjem koje je prevagnulo nad strahom od sukoba u Libiji i Iraku.

Cijene nafte na najnižem nivou u 13 mjeseci
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela nafte ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje u utorak i iznosila je 102,92 USD. Na kratko je potonula i na 102,37 USD, najniži nivo od prošlogodšnjeg jula. I na američkom tržištu je cijena nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje u utorak, od 97,34 USD.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u utorak da je ukupan nivo proizvodnje u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) porastao u julu na najviši nivo u posljednjih pet mjeseci, prekoračivši 30 miliona barela, prenosi SEEbiz.

Izvoz iz Libije oporavlja se uprkos najvećim nemirima u toj zemlji od 2011. godine, a u utorak je prvi put u godinu iz luke Ras Lanuf isplovio tanker sa pošiljkom nafte.

Ni u Iraku napredovanje boraca Islamske države (IS) nije za sada u značajnijoj mjeri omelo proizvodnju nafte, a globalno snabdijevanje u međuvremenu je pojačano, što je rezultiralo padom cijena nafte na londonskom tržištu 11 odsto u odnosu na sredinu juna.

"Cijene u Londonu stalno padaju, što je rezultat sve izraženijeg uvjerenja na tržištu da u dogledno vrijeme neće biti poremećaja u snabdijevanju", ocijenio je analitičar iz CMC Marketsa, Ric Sponer.

Kasnije popodne tržišta će pratiti objavu sedmičnog izvještaja američke Vlade o zalihama. IEA je u utorak objavila da se prema njenim procjenama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u julu u prosjeku dnevno proizvodilo 8,5 miliona barela nafte, najviše od aprila 1987.

Izvještaj Američkog instituta za naftu (API) o zalihama pokazao je da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle 229 hiljada barela. Zalihe na naftnom čvorištu u Kušingu uvećane su 469 hiljada barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas je objavila da je cijena barela njene nafte u utorak iznosila 101,66 USD, što znači da je pala 67 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika