Društvo

Gvozdenović sa čelnicima regionalnog vodovoda

okbrano
M
inistar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i generalni direktor Direktorata za je upravljanje otpadom i komunalni razvoj Siniša Stanković su danas održali sastanak sa Upravnim odborom i menadžmentom Javnog preduzeća „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“.

Gvozdenović sa čelnicima regionalnog vodovoda
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sastanka razmatrana je aktuelna situacija u ovom JP na kom su se dodatno analizirali razvojni projekti ovog preduzeća ne samo po pitanju spajanja opštine Herceg- Novi na regionalni vodovod već i mogući pravci daljeg razvoja sistema za regionalno vodosnabdijevanje na području opštine Ulcinj kao i modeli saradnje sa velikim investitorima na Crnogorskom primorju. Konstatovano je da je Vlada Crne Gore, izgradnjom regionalnog vodovodnog sistema kao najznačajnijeg infrastrukturnog projekta u koji je investirala 130 miliona EUR, ostvarila jedan od važnih preduslova za promociju Crne Gore kao prestižne turističke investicione destinacije, jer o kakvom turizmu bi uopšte moglo biti riječi da nije riješen višedecenijski problem vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja, navedeno je u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Članovi Upravnog odbora i predstavnici menadžmenta su upoznali ministra Gvozdenovića da je JP tokom 2013. godine uredno servisiralo kreditne obaveze u iznosu od 3 miliona EUR, te da će uspjeti i ove godine uredno platiti rate po kreditnim zaduženjima, iako dugovanja vodovodnih preduzeća na današnji dan iznose 1,8 miliona EUR.

Na ovom sastanku je takođe istaknuto da je u opštinama Ulcinj, Budva, Kotor, Tivat sa kojima JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ ima potpisane ugovore, vodosnabdijevanje realizovano bez restriktivnih mjera što predstavlja preduslov za uspješnu turističku sezonu ali i da je neophodno stvoriti uslove za veće korišćenje kapaciteta izvorišta Bolje Sestre, čiji kvalitet značajno premašuje kvalitet vode sa lokalnih izvorišta..

Istaknuta je činjenica na osnovu Izvještaja o radu za 2013. koji je usvojila Vlada Crne Gore usda je ovo Javno preduzeće završilo poslovnu 2013. godinu sa pozitivnim finansijskim rezultatima od 166.887,00 EUR što je za 44 odsto više od rezultata ostvarenih u protekloj godini, iako je prihod po osnovu prodaje vode bio manji za 18 %, a po osnovu naknade za izgradnju regionalnog vodovoda manji za 4,8 % u odnosu na 2012. Godinu. Takođe, društveno odgovorno poslovanje JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje ogleda se i u činjenici da je u 2013. godini izmirilo sve obaveze prema dobavljačima u Crnoj Gori, poslovnim partnerima, zaposlenima ali je i konstatovano da bi pojedine opštine kao i njihova lokalna vodovodna preduzeća mogla imati odgovorniji odnos prema ovom državnom projektu i da bi druge opštine mogle slijediti primjer Kotora i Tivta sa kojima Regionalni vodovod ima izuzetno dobru saradnju koja je rezultirala uspješnom realizacijom projekta da poslije više decenija na području Dobrote građani više neće biti u prilici da imaju slanu vodu, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika