Društvo

Na crnogorskom tržištu nema opasne piletine

1308piletinaok
N
a crnogorskom tržištu nema opasne piletine iz Južne Amerike, jer se u našu zemlju uvozi samo meso iz zemalja sa Evropske liste dopuštenih, koje prethodno provjerava Veterinarska inspekcija, saopšteno je Portalu RTCG iz Veterinarske uprave.

Na crnogorskom tržištu nema opasne piletine
Portal AnalitikaIzvor

Iz Veterinarske inspekcije je potvrđeno da u Luku Bar nije stigla nijedna pošiljka koja ne ispunjava propisane uslove za uvoz.

„Svo meso koje je iz Južne Amerike stiglo u Luku Bar je ispravno i Veterinarska inspekcija nije utvrdila nijednu nepravilnost“, kazala je glavna inspektorka Mirjana Drašković.

Direktorica Veterinarske uprave Biljana Blečić potvrdila je da od zemalja Južne Amerike, Crna Gora uvozi pileće i juneće meso iz Brazila.

„Ali meso koje uvozimo je 100 odsto ispravno i nalazi se na Evropskoj listi dopuštenih“, kazala je Blečić Portalu RTCG.

Ona je dodala da je tokom ljetnje turističke sezone nadzor nad bezbjednošću hrane pojačan.

Iz Uprave za inspekcije, za Blic Crna Gora je objašnjeno da, kada je riječ o kontroli hrane, Zdravstveno-sanitarna inspekcija prilikom uvoza kontroliše hranu biljnog porijekla nakon primarne obrade, kombinovanu i ostalu hranu, a Veterinarska inspekcija kontroliše bezbjednost hrane životinjskog porijekla.

„Ove inspekcije ne dozvoljavaju uvoz nijedne pošiljke za koju se utvrdi da ne ispunjava propisane uslove za uvoz“, naveli su iz inspekcije.

Kada je o proceduri za uvoz riječ, kažu da subjekat koji uvozi meso podnosi zahtjev sa dokumentacijom najmanje 24 časa prije uvoza. Napominju da se pošiljke mogu uvoziti samo na osnovu rješenja Veterinarske uprave.

Ukoliko se vrši uzorkovanje, iz Uprave kažu da se pošiljka proizvoda unesena u Crnu Goru skladišti pod carinskim i nadzorom graničnog službenog veterinara, do odlučivanja o uvozu.

(rtcg.me)

Portal Analitika