Abiznis

Ekonomski rat Rusije i Zapada za Latinsku Ameriku

latinok
L
atinska Amerika iznenada je postala sfera interesovanja i Rusije i Zapada, poslije uvođenja sankcija i ruskog odgovora na to.

Ekonomski rat Rusije i Zapada za Latinsku Ameriku
Portal AnalitikaIzvor

Obje strane u ratu ekonomskim sankcijama, i Zapad i Rusija, objavile su da su usred pregovora sa Brazilom, Čileom, Argentinom i Ekvadorom, južnoameričkim državama koje bi svojom poljoprivredno-prehrambenom proizvodnjom, naročito mesom i ribom, mogle da se promovišu kao najozbiljnija zamjena evropskim proizvodima pod udarom ruskih sankcija.

Fajnenšel tajms je citirao neimenovanog predstavnika Evropske komisije koji je izrazio nadu da će ti pregovori biti uspješni i da te države „neće nečasno zarađivati na komplikovanoj situaciji“. Ruske vlasti ranije su saopštile da su sa istim državama dogovorile povećane isporuke na rusko tržište - iz Brazila juneće meso, iz Čilea riba - i da se one već prestrojavaju u tom smjeru.

Ruski ekonomski list Vzgljad analizira osjetljivost latinoameričkih država na ruske, s jedne, i evropske pritiske, s druge strane, i zaključuje da Evropska unija nema snagu uticaja koja bi glavne države Latinske Amerike, pa ni Ekvador, mogla prinuditi da kao svoju priliku propuste rat sankcijama između Zapada predvođenog SAD-om i Rusije. 
Od glavnih država Južne Amerike, jedna je partner Rusiji u BRIKS (Brazil), a druga (Argentina) želi da to postane, tvrdi list. Ali SAD, priznaju ruske novine, već imaju instrumentarij za pregovore sa Brazilom, Čileom i Argentinom, ali pitanje je, piše Vzgljad, da li će lijep iznos razmjene sa državama Južne Amerike Amerikanci žrtvovati evropskim interesima, kao što je Evropa svoje ekonomske interese žrtvovala američkim političkim idejama. Jer, od razmjene sankcija sa Rusijom Amerika, iako njihov inspirator, malo štetuje. 
Poljski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Marek Savicki objavio je da je ta država pripremila tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Rusije. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je prigovore da Rusija zabranom uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške krši pravila Svjetske trgovinske organizacije. Jer te su sankcije uvedene iz razloga nacionalne bezbjednosti, rekao je Lavrov, a prenijeli su ruski mediji. 
Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov izjavio je, prenosi Itar-tas, da će Rusija kao članica STO iskoristiti sve mogućnosti koje joj, u okviru te organizacije, stoje na raspolaganju: „I za osporavanje (inostranih sankcija) i za odbranu svoje pozicije i argumentovanje svojih akcija.“ 
I neimenovani predstavnik EU bio je takođe uzdržan: „Razmatramo sve varijante. Ocijenićemo situaciju sa državama članicama EU pre nego što donesemo odgovarajuću odluku.“ 
Pošto sankcije u EU najviše pogađaju mala i srednja preduzeća, farmere i periferne države, zahtjeve za kompenzaciju od Brisela već najavljuju Grčka, na očekivanom velikom gubitku zbog zabrane izvoza voća u Rusiju, Finska, na očekivanom gubitku zbog zabrane izvoza mliječnih proizvoda, kao i Austrija. Evropski fond za kompenzacije iznosi oko 400 miliona eura i ukoliko sankcije stvarno zažive, nikako neće biti dovoljan da pokrije njima izazvane štete, tvrde ruski mediji. (Danas)

Portal Analitika