Kultura

Nagrada „Božo Bulatović“ za Milorada Stojovića

1308stojovic
K
njiževni kritičar i antologičar Milorad Stojović treći je dobitnik nagrade „Božo Bulatović“ za životno djelo, koja mu je sinoć uručena na svečanosti u Mojkovcu, saopštili su organizatori.

Nagrada „Božo Bulatović“ za Milorada Stojovića
Portal AnalitikaIzvor

- Više od šest decenija Milorad Stojović ima prepoznatljivo mjesto na kulturnoj mapi Crne Gore. Dao je značajan doprinos crnogorskoj književnoj istoriji, kritici, teatrologiji i izdavaštvu. Posebno je značajan njegov pedesetogodišnji rad na izučavanju Marka Miljanova, čija je Sabrana djela prvi put priredio 1963. godine. Stojović je gotovo tiho i nenametljivo našu kulturnu riznicu bogatio dragocjenim prikazima i esejima o savremenoj crnogorskoj književnosti. Trajno je zadužio kulturu edicijom „Luča“ Grafičkog zavoda Titograd, kao čvrstim temeljem crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta i istorijskog trajanja, koja je u više od sedamdeset tomova čiji je glavni urednik bio, obuhvatila i objedinila crnogorsku književnost od XI do XX stoljeća – navodi se u obrazloženju odluke.

1308stojovic1Žiri za dodjelu ove književne nagrade činili su Borislav Jovanović, Željko Rutović i Bogić Rakočević.

Podsjećamo, prva nagrada „Božo Bulatović“ dodijeljena je Čedu Vukoviću 2012, a godinu kasnije Radoslavu Pajkoviću.

Iste večeri, a povodom pete godišnjice smrti poznatog pisca, premijerno je prikazan dokumentarni film „Putevi koji pišu - Božo Bulatović“, čiji je autor televizijski novinar i reditelj Mirko Jakovljević.

Portal Analitika