Društvo

Kasni štampanje udžbenika, početak školske godine pod znakom pitanja

1308knjige
P
očetak školske godine pod znakom je pitanja, kako zbog eventualnog štrajka prosvjetara, tako i zbog mogućeg kašnjenja dolaska udžbenika u knjižare, pišu Dnevne novine.

Kasni štampanje udžbenika, početak školske godine pod znakom pitanja
Portal AnalitikaIzvor

Naime, dvadesetak dana pred početak školske godine nije ni počelo štampnaje knjiga za crnogorske osnovce i srednjoškolce. Razlog je to što je Komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki dva puta poništila rješenje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, kojim je tražen najpovoljniji ponuđač na tenderu za usluge štampanja i isporuke udžebnika, obrazaca i časopisa u vrijednosti od 1,7 miliona eura.

-Treći postupak je završen u kratkom roku, ali štampanje udžbenika ne može da počne dok firme koje su dobile posao na tenderu ne potpišu ugovor sa Zavodom. Kako je direktorica Zavoda za udžebenike Zoja Bojanić-Lalović na odmoru do ponedjeljka, to znači da će ugovor tek naredne sedmice biti potpisan-saopštio je izvor Dnevnih novina iz Zavoda.

On je pojasnio da to znači kašnjenje distribucije u knjižare, jer je prethodnih godina udžebenika u drugoj polovini avgusta uvijek bilo.

DN već dva dana nijesu mogle da dobiju odgovor iz Zavoda, ali su juče pozvale nekoliko knjižara kako bi provjerile kada stižu kompleti knjiga za osnovce i srednjoškolce.
-Knjiga još nema, obavijestili su nas da će kasniti i da će doći na samom kraju avgusta-saopštila je prodavačica u jednoj podgoričkoj knjižari. Oni nijesu mogli da preciziraju ni cijenu udžbenika.

Komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki u junu je drugi put poništila rješenje Zavoda za udžebnike i nastavna sredstva kojim je tražen najpovoljniji onuđač na tenderu za usluge štampanja i isporuke udžebnika, obrazaca i časopisa.

Predsjednik opštinskog odbora Sindikata prosvjete, Slobodan Savović, upozorio je u razgovoru za DN da će početak školske godine biti pod znakom pitanja ukoliko što prije ne počne štampanje udžbenika, jer djeca neće imati knjige, a predavači dnevnike i druge obrase.
-Apsurdno je što smo sredinom avgusta došli u situaciju da strahujemo za početak školske godine zbog kašnjenja udžbenika-kazao je on.

Savović je istakao da nikome nije u interesu da se dogodi takva situacija, uprkos nezadovoljstvu koje vlada među prosvjetarima zbog prekida pregovora oko povećanja plata.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika