Društvo

JONICA: Građani mogu koristiti olakšice za plaćanje novčanih kazni

0204jonica
Z
akonom o prekršajima koji je stupio na snagu omogućeno je građanima da prilikom plaćanja novčanih kazni mogu koristiti olakšicu, odnosno mogu uplatiti samo 2/3 ukupnog iznosa novčane kazne.

JONICA: Građani mogu koristiti olakšice za plaćanje novčanih kazni
Portal AnalitikaIzvor

Poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica je kazala je u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika da je Skupština Crne Gore 16. jula ove godine usvojila izmjene Zakona o prekršajima u okviru kojih je usvojen i amandman Kluba poslanika Socijalističke narodne partije Crne Gore koji se odnosi na olakšice prilikom plaćanja novčanih kazni.

“Našim amandmanom propisano je da će se novčana kazna smatrati u cjelosti plaćenom ako kažnjeno odnosno osuđeno lice plati dvije trećine novčane kazne u roku odredjenom konačnim i izvršnim prekršajnim nalogom, odnosno pravosnažnom sudskom odlukom”, podsjetila je Jonica.

Prema njenim riječima SNP je predložio ovaj amandman, prije svega, zbog činjenice da je kod nas u Crnoj Gori velika nesrazmjera između platežne mogućnosti građana i propisanih novčanih kazni, a to ukazuju i podaci o visini izrečenih novčanih kazni i načinu njihovog plaćanja.

“Ovako prihvaćeni amandman omogućava veću efikasnost u naplati novčanih kazni, smanjuje ukupne troškove prekršajnog postupka, a ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje ostvarivanje svrhe samog kažnjavanja. Ova norma predstavlja i stimulaciju za uredno plaćanje novčanih kazni, jer se propisano umanjenje za 1/3 od ukupnog iznosa novčane kazne primjenjuje samo za one koji novčanu kaznu plate u roku predvidjenom sudskom odlukom odnosno prekršajnim nalogom”, zaključila je Jonica.

Portal Analitika