Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

NA RUBU ZNANOSTI: Otac Joil SPC mega-zvijezda You Tuba

joil1208
I
guman manastira Ćirilovac kod Kolašina Joil Bulatović svojom jučerašnjom izjavom samo je potvrdio raniji status zvjezdice na religiozno-besjedničkom nebu Srpske pravloslavne crkve. Stavovi oca Joila blago rečeno, izgledaju radikalno, neki će reći i kao povratak u doba inkvizicije. Međutim, dio javnosti koji je upoznat sa likom i djelom oca Joila sigurno nije iznenađen njegovin najnovijim izlivima religiozne mudrosti jer je on već odavno zvijeza You Tuba.

NA RUBU ZNANOSTI: Otac Joil SPC mega-zvijezda You Tuba
Portal AnalitikaIzvor

Iguman manastira Ćirilovac kod Kolašina Joil Bulatović postao je vijest brojnih medija i regionalnih portala. Naime, Joil je savjetovao porodicu preminule osobe da ne nikako ne donira srce oboljeloj pacijentkinji. Kao obrazloženje za takav savjet Joil je, u metafizičko – religioznom maniru karakterističnom za duhovnike SPC, naveo da je to protiv božije zapovjesti i da se, ne-daj-Bože, može desiti da „čovjek bude uništen tako što mu se stavi srce nekog jeretika“!

- Znam tačno da je to protiv božije zapovjesti jer je čovjek najveće stvorenje koje može da bude. Čovjek je odmah poslije Boga, a oni se igraju sa tim. Stave ti srce, ti si kršten, miropomazan i pričešćen... ali oni nekoga ne krste, stave srce nekog jeretika i unište te – bile su riječi objašnjenja koje je otac Joil uputio televiziji Vijesti.

Stavovi oca Joila blago rečeno, izgledaju radikalno, neki će reći i kao povratak logici inkvicizije. Međutim, dio javnosti koji je upoznat sa likom i dijelom sveštenika SPC sigurno nije iznenađen njegovin najnovijim izlivima religiozne mudrosti.

Pomenuti Joil je preko videa snimljenih u okviru teritorije njegovog manastira postao hit na You Tubu. U velikoj kolekciji „poučnih predavanja“ okačenih na ovoj mreži izdvajaju se nezaboravne „besjede“ igumana manstira Ćirilovac o pušenju, zamalo kobnom iskustvu prilikom vađenja nove lične karte kao i o Darvinovoj teoriji evolucije.

Joil na samo njemu svojstven način, bez mnogo naučnog vrdanja i potrage za nepotrebnim dokazima, otvoreno govori o mnogim problemima.

Tako u čuvenom video klipu koji je odavno postao hit na You Tubu otac Joil, govoreći o pušenju, ističe da je ta navika „kađenje đavolu“. Osim opštepoznatih posljedica koje pušenje izaziva i na koje je medicina već ukazala, sveštenik SPC upozorava na još jedan bitan detalj: navika pušenja sigurno vodi - u pakao.

- Ljudska ličnost zbog pušenja postaje kadionica đavolja. Rak u 30 odsto slučajeva, čir na želucu, angina pektoris, čir na dvanaestopalačnom crijevu, tromb na arterijama i venama, disajni organi propadaju i nastupa prerana smrt i pakao – navodi Joil.

Kao veliku kaznu koju pušači zbog svog poroka moraju da iskuse, strogo ističe da „ne smiju da prime bilo kakvu svetinju“.

- A kamo li da se pričeste. Njegova usta koja treba da služe da slave Boga, služe kao đavolja kadionica – stručno objašnjava Joil, poručujući da je pušač „satanski sluga“.

Imao je otac Joil i strahovitih administrativno-egzistencijalnih problema prilikom vađenja nove lične karte, što ga je – moramo mu vjerovati – umalo koštalo svega duhovnog što je imao!

- Ja pođem da uzmem novu ličnu kartu i kad su me slikali onim velikim okom, ispred mene pritisnu dugme i ja se ispraznih. Nije u meni ništa duhovono ostalo. Tako razočaran sam bio nešto. Ja rekoh „briši to“ i nijesam htio da uzmem. I život se u mene vrati – opisao je Joil svoje skoro kobno iskustvo, ne objašnjavajući da li se, kada ga je oko kamere pogledalo, ispraznio samo duhovno ili onako, da prostite, i fizički.

Inače, iguman manastira Ćirilovac u svom opusu ima i teoretski rad iz oblasti biologije i antropologije, sa posebnim osvrtom na Darvinovu teoriju evolucije, koju je Darvin morao da napiše jer je bio „nesretni mason potplaćen da napiše lažnu teoriju“.

- Ljudi su odmah poslije Boga. Vidite kakvu visinu ima čovjek. A neprijatelji ljudskog roda su izmislili kako smo mi postali od majmuna. Potplatili su nekog nesrtenog masona Darvina i on je napisao lažnu teoriju kako je nekakav majmun putovao i vidio nešto žuto gore – bananu i mislio čitavog dana kako će da je dokuči. Išao je išao i mislio i naišao na neki štap uhvatio ga u prednje šape i podigao se. Tada mu je nešto kvrcnulo u leđa i tako je čovjek postao od majmuna!  U takvu glupu teoriju ne bi moglo da vjeruje ni dijete – kategoričan je otac Joil.

B.K.

Portal Analitika