Društvo

CGO: Mladi nedovoljno uključeni u procese odlučivanja

1208cgologook
P
ovodom Međunarodnog dana mladih, Omladinska grupa Centra za građansko obrazovanje (OGCGO) ukazuje ne nedovoljnu uključenost mladih u procese donošenja odluka u Crnoj Gori.

CGO: Mladi nedovoljno uključeni u procese odlučivanja
Portal AnalitikaIzvor

-Participacija mladih jedan je od vodećih principa Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i bitan činilac procesa demokratizacije i društveno-ekonomskog razvoja svake zemlje. U Crnoj Gori, mladi (od 15 do 29 godina) čine 21,4 odsto ukupnog stanovništa, ali ostaju na marginama procesa odlučivanja. Istraživanja pokazuju da najveći procenat mladih (33 odsto) smatra da se njima manipuliše, 21 odsto cijeni da se čine minimalni napori kako bi im se ponudile mogućnosti jednake onima koji imaju odrasli, a čak 20 odsto konstatuje da mladi predstavljaju samo „ukras u društvu“- ističe se u saopštenju CGO, dostavljenom Portalu Analitika.

Participacija mladih, u najširem smislu, predstavlja mogućnost učešća mladih u kreiranju, donošenju i monitoringu odluka u svim sferama i nivoima društva. Uključenje mladih u te procese koristi i nadležnim organima jer stiču uvid u realnu sliku stanja mladih, njihovih potreba i potencijala.

-Na taj način, mladi stiču osjećaj odgovornosti, pouzdanosti i kompetitivnosti, razvijaju svoje vrijednosti kroz izbore koje prave i inicijative koje podnose, a što je najbitnije postaju građanski opredijeljeni i spremni da doprinesu svojim vremenom, idejama i talentima poboljšanju zajednice u kojoj žive. OGCGO smatra da nedovoljno uključivanje mladih u proces donošenja omladinskih politika dovodi do neefikasnog sprovođenja istih, obesmišljavajući ove odluke i politike sa aspekta suštinskog unaprijeđenja ukupne pozicije mladih u društvu. S druge strane, snažnije uključenje omladinskih organizacija, koje svojom ekspertizom i prilikom da bolje prepoznaju potrebe mladih jer sa njima neposredno rade, dovelo bi do kreiranja sveobuhvatnih i kvalitetnijih omladinskih politika. Participacija mladih u sprovođenju omladinskih politika po principu komenadžmenta, tj. uključivanje mladih u svim fazama kreiranja i sprovođenja politika koje ih se tiču zajedno sa donosiocima odluka, stvara uslove da one kasnije i istinski budu primijenjene- navedeno je u saopštenju.

Na neadekvatan položaj mladih u društvu, dodaju,  utiče i nepostojanje odgovarajućeg pravnog okvira.

OGCGO apeluje na brže usvajanje Zakona o mladima, kojim bi se pravno uredila primjena Nacionalnog akcionog plana za mlade i lokalnih akcionih planova za mlade, oblici učešća mladih i omladinskog organizovanja, omladinski rad i podrška mladima na lokalnom i nacionalnom nivou. Uporedo sa zaokruživanjem zakonodavnih rješenja, obrazovni sistem bi morao biti posvećeniji razvoju kritičke svijesti mladih i njihovog aktivnog odnosa prema stvarnosti jer se razvija demokratsko društvo aktivnih građana/ki- naglašava se u saopštenju, uz podsjećanje da je

Generalna skupština UN Rezolucijom 54/120 usvojila preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da 12. avgust proglasi Međunarodnim danom mladih.

Ovaj dan zamišljen je kao prilika za prepoznavanje potencijala mladih, proslavu njihovih dostignuća i planova za bolje angažovanje da uspješno obavljaju akcije koje utiču na razvoj njihovog društva, kao i ukazivanje na važnost uključenja mladih u donošenje odluka na svim nivoima. Po ugledu na druge praznike Ujedinjenih nacija i Međunarodni dan mladih svake godine ima drugu tematiku. Ovogodišnji Međunarodni dan mladih globalno se tematski obiljeležava otvaranjem pitanja u oblasti mentalnog zdravlja mladih i dostupnosti usluga u ovom kontekstu- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika