Društvo

ĐUROVIĆ: Vlahović uskratila CANU za milione

1208momirdjurovicok
P
redsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Momir Đurović izjavio je da je ministarka nauke Sanja Vlahović obmanula javnost i poslanike odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta i funcionera Nove srpske demokratije Strahinje Bulajića o tome zašto Vlada neredovno finansira i ne izmiruje obaveze prema CANU.

ĐUROVIĆ: Vlahović uskratila CANU za milione
Portal AnalitikaIzvor

Đurović je to naveo u pismu Strahinji Bulajiću, koje je objavljeno na sajtu CANU.

Funkcioner Nove Strahinja Bulajić postavio je poslaničko pitanje Vlahovićkoj zašto Vlada Crne Gore ne isplaćuje akademijski dodatak članovima CANU, kao i zbog čega se redovno ne servisiraju finansijske i druge obaveze prema Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti. Odgovor Sanje Vlahović na sjednici parlamenta dat je 24. jula.

Đurović je u pismu Bulajiću naglasio da bi interesantno bilo vidjeti kako su budžetom odobrena sredstva Akademiji trošena i kako usmjeravana, te da ona dostižu cifru od 1.700.000 eura.

Na pitanje Dana da prokomentariše Đurovićeve tvrdnje, savjetnik za odnose s javnošću u Ministarstvu nauke Milena Milunović saopštila je da taj resor ne želi da komentariše navode iz pisma koje je Bulajiću uputio predsjednik CANU.

Momir Đurović objašnjava da je na osnovu podataka sa sajta Skupštine Crne Gore saznao da je na sjednici parlamenta u okviru poslaničkih pitanja Bulajić postavio pitanje vezano za odnos Vlade Crne Gore prema Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, odnosno o neispunjavanju finansijskih obaveza predviđenih Zakonom o budžetu Crne Gore prema CANU.

„Iz odgovora ministarke nauke može se zaključiti da ste vi, poslanici Skupštine, kao i javnost Crne Gore bili obmanuti. Naime, dobili ste, takoreći u svim elemenima, netačan i tendenciozno intrepretiran odgovor. Jedino tačno u odgovoru ministarke nauke jeste da je Vlada Crne Gore donijela zaključak kojim Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti uskraćuje finansijska sredstva odobrena Zakonom o budžetu Crne Gore za 2012, 2013. i 2014. godinu zato što CANU „nije dosledno primijenila” novi Zakon o CANU, niti je Vlada dd la saglasnost na visinu mjesečnih akademijskih nagrada. Sve ostalo u odgovoru, pa naravno i stavke u zaključku, netačno je, ne počiva na činjenicama, niti je zasnovano na bilo kojem pravnom aktu države Crne Gore od Ustava, Zakona o budžetu, Zakona o CANU, kao i drugim pozitivnim zakonskim aktima“, ističe on.

Đurović pita na koji način je i na osnovu kog pravnog akta, i da zakon nije primijenjen, moguće kažnjavati, u ovom slučaju finansijski, Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti. On smatra da za takvo nešto ne postoji nikakva zakonska mogućnost.

Akademik Đurović u pismu navodi da Ministarstvo finansija, koje je zaduženo za realizaciju finansijskih sredstava odobrenih Zakonom o budžetu, nije pokretalo postupak za rebalans budžeta (2012, 2013, 2014. godine), iako je nezakonito uskraćivalo, neispdaćivalo, budžetom odobrena sredstva CANU.

„Interesantno bi bilo vidjeti kako su budžetom odobrena sredstva Akademiji trošena i kako usmjeravana, a ona dostižu cifru od 1.700.000 eura“, naveo je u pismu Đurović.

foto: CDM

Portal Analitika