Društvo

DŽOMIĆ: Konjević pritiska sudije da sude po Krivokapićevoj volji

1208dzomicok
M
inistar unutrašnjih poslova Raško Konjević nedavno je tražio da se izvrše bezbjednosne provjere sudija Upravnog suda kako bi ih disciplinovao da ne donose presude po zakonu, kako to inače rade i služe na ponos pravdi i pravosuđu Crne Gore, nego da sude po volji njegovog partijskog šefa Ranka Krivokapića, tvrdi u razgovoru za Dan koordinator Pravnog programa Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerejstavrofor Velibor Džomić.

DŽOMIĆ: Konjević pritiska sudije da sude po Krivokapićevoj volji
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući izjavu Konjevića da, bez obzira na sve presude Upravnog suda kojima su poništene odduke MUP-a o odbijanju zahtjeva za odobrenje privremenog boravka u Crnoj Gori pravoslavnim sveštenicima, ovaj resor ne može donijeti drugačiju odluku s obzirom na „negativno mišljenje ANB-a” o ovim licima, Džomić je ocijenio da se „izvanji ministar unutrašnjih poslova kao ekonomista ne razumije u pravo”.

Prema riječima Džomića Konjević priča priču koja nije pravno utemeljena.

„U suprotnom, njegov resor bi donosio zakonita, a ne nezakonita rješenja. Može Konjević da priča šta mu god padne na pamet i baš me briga šta priča, ali je dužan da postupa po zakonu, i to još uvijek nije shvatio. Nedavno je tražio da se vrše bezbjednosne provjere sudija Upravnog suda kako bi ih disciplinovao da ne donose presude po zakonu, kako to inače rade i služe na ponos pravdi i pravosuđu Crne Gore, nego da sude po volji njegovog partijskog šefa Krivokapića. Naravno, taj prijedlog mu nije prošao. Sačekaćemo da vidimo da li će MUP i dalje da ignoriše presude Upravnog suda, a nama nije teško da ponovo idemo na Upravni sud. Umjesto da ljudski priznaju grešku i postupe po zakonu, on i njegovi saradnici i dalje traže način da sveštenstvu krše ljudska prava što se uredno evidentira u Izvještaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, u kome se moj slučaj, kao i slučajevi drugih sveštenika, već treću godinu tretiraju kao primjer kršenja ljudskih prava“, ukazao je Džomić.

Nedavno je Vlada, na prijedlog MUP-a, usvojila prijedlog zakona o strancima, kojim je predviđeno i odobravanje privremenog boravka po osnovu obavljanja vjerske službe. Takve odredbe dosad nijesu postojale u aktima koji regilišu ovu oblast.

 

Portal Analitika