Društvo

Herceg Novi: Fekalije na šetalištu i u moru

herceg
P
ored tvrđave Forte Mare u Herceg Novom prethodna dva dana od smrada se nije moglo proći. Zbog havarije na kanalizacionom kolektoru, odnosno glavnoj kanalizacionoj pumpi, dio šetališta Pet Danica, ali i more u blizini plaže Žalo bili su preplavljeni fekalijama, koje su prolaznici s teškom mukom zaobilazili,onjavio je Portal Vijesti.

Herceg Novi: Fekalije na šetalištu i u moru
Portal AnalitikaIzvor

U Vodovodu objašnjavaju da se to dešava često i tvrde da su za havarije krivi nesavjesni građani, ali i turisti koji u šahtove ubacuju predmete kojima nije tamo mjesto: od peškira, namještaja do kućnih aparata koji oštećuju pumpe.

Slična situacija često se dešava i na kanalizacionom kolektoru kod Stare banje u Igalu, koji je i nedavno bio “zagušen”otpadom, zbog čega su se fekalije izlijevale u mnoga dovorišta privatnih kuća. Građani koji žive na području donje rivijere od Kumbora do Doma u Bijeloj juče nisu imali vodu zbog o havarije na cjevovodu prečnika 200mm kod plivališta u Đenovićima, čija je sanacija trajala do poslijepodnevnih časova.

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Meljinama i kolektora od Bijele do Igala, čiji se završetak očekuje do početka glavne turističke sezone iduće godine, trebalo bi da doprinese čistijem moru i opštini. I dalje ostaje problem septičkih jama i odbijanje vlasnika kuća da se priključe na kanalizacioni sistem.

Prema nekim računicama, u hercegnovskoj opštini je više hiljada septičkih jama koje ne zadovoljavaju sanitarne uslove. Od Kobile do Zelenike, prema katastru koji je uradio dr Ljubo Radojičić, ima 2.589 septičkih jama koje proizvode 450 hiljada kubika otpadnih voda, a na teritoriji cijele opštine procjenjue seda ih je još toliko. Većina je sprovedena u vodotoke ili se njihov sadržaj direktno izliva u more.

 

Portal Analitika