Društvo

“Breznica” podnijela krvičnu prijavu zbog sječe drvoreda divljeg kestena

1108kesten
E
kološko društvo “Breznica” podnijelo je danas Osnovnom državnom tužiocu u Pljevljima krivičnu prijavu protiv više odgovornih lica zbog nedavne sječe drvoreda divljeg kestena u ulici Boška Buha u Pljevljima.

“Breznica” podnijela krvičnu prijavu zbog sječe drvoreda divljeg kestena
Portal AnalitikaIzvor

Krivične prijave su podnijete protiv protiv: Odgovornog lica u Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode- opštine Pljevlja, odgovornog lica u Sekretarijatu koji je zadužen za donošenje i sprovođenje DUP-a i GUP-a- i nadzornog organa zaduženog za nadzor i zakonsko sprovođenje predviđene rekonstrukcije i usklađenost planskih dokunenata sa ranije donesenim  DUP-om (detaljnim urbanističkim planom) i GUP-om(detaljnim urbanističkim planom) koji je obuhvaćena ulica BoškaBuhe.

-Dana  08. 08. 2014 godine je u ulici Boška Buhe u Pljevljima izvršena sječa stabala divljeg kestena koji se tu nalazio kao gradski drvored. Pomenuta sječa je izvršena po nalogu Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode- Opštine Pljevlja, koji je nalog za sječu donio bez prethodne provjere Izmjena i Dopuna DUP-a Centar koji je decidno predviđao da stabla divljeg kestena koja se nalaze u ulici B. Buhe morju sačuvati i tu ostati. Međutim, za uklanjanje drvoreda divljeg kestena u ulici Boška Buhe u Pljevljima, od odobrenja  postoji samo nalog od strane Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode, u kome se oni pozivaju da se stabla moraju ukloniti jer je projektant predvidio instalacije u trotoarskom dijelu sa desne strane ulice Boška Buhe, gledajući iz pravca Tršove ulice, a da se i sa lijeve strane trebaju ukloniti stabla po nalogu stanara stambenih zgrada zbog problema koji im navodno prave ovi divlji kestenovi. Nakon rekonstrukcije bi trebalo zasaditi novi drvored, kako se kaže u nalogu ovog Sekretarijata, što znači da i ne mora-navodi se u saopštenju ekološkog društva “Breznica”.

Kako su kazali iz ove oranizacije protivzakonitost ove odluike se ogleda u dvije kontradiktornosti, a to su: Da se uklanja drvored sa desne strane jer je projektant predvidio instalacije u trotoarskom dijelu, a planira se podizanje novog drvoreda nakon rekonstrukcije, što je neizvodljivo s obzirom da će se instalacije postaviti u trotoarskom dijelu. Kao drugo iz ekološkog društva “Breznica” navode da je projektant planirao instalacije u trotoarskom dijelu, a nije vodio računa na Izmjene i dopune DUP-a Centar 1, jer se morao usaglastiti sa njim, u kojem piše, u odjeljku Pejzažna arhitektura : “Postojeći drvored koji se zadržava : Ova kategorija zelenila podrazumeva da se sva stabla koja su trenutno u okviru obuhvata plana zadržavaju. Za ovu kategoriju zelenila neophodno je redovno održavanje, u smislu redovnog orezivanja krošnje do visine od 2.00 metra, zamjena eventualno oštećenih ili oboljelih stabala kako bi se kontinuitet drvoreda zadržao”

-Smatramo da se na ovakav način počinilo i niz drugih krivičnih djela kažnjivih po krivičnom zakoniku Crne Gore,gdje su prekršeni brojni drugi zakoni, kao što su Zakon o zaštiti životne sredine,Zakon o zaštiti prirode, Zakon o gradnji i drugi. Na ovaj način su odgovorne osobe iz pomenutih institucija zloupotrebljavajući svoj službeni položaj, odgovornog lica u pravnom licu, svojim aktivnostima i nečinjenjem dovele do pojave pomenutih nepravilnosti i zloupotreba i tako proizvele negativne posledice oličene u bespotrebnoj sječi pomenutog gradskog drvoreda-ističe se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

-Iz svega navedenog evidentno je da je više službenih  lica  svojim nesavjesnim i nezakonitim poslovanjem na opisani način, pored počinjenih krivičnih dela, između ostalog, u nekoliko navrata ranije, nanosila neprocenjivu i nepopravljivu štetu životnoj sredini, na način što su bez pribavljanja neophodnih odborenja vršili sječu drveća u gradskom drvoredima (Trg “13 jul”, ulica od “Atlas Mont banke” do zgrade Opštine, Trg oko fontane, ul.V.Đenisijeviča, dvorište Husein pašine Džamije) koja kasnije nijesu obnavljali ili sanirali pruičinjenu štetu, što su prema važećim zakonima bili u obavezi-zaključili su iz ekološkog pokreta “Breznica”. 

Foto: pvportal.me

Portal Analitika