Kultura

Albanski pjesnik Dritero Agoli laureat ovogodišnje “Teute”

 

agoli
R
egionalno udruženje pisaca „Teuta“, osnovano od strane književnika sa Kosova, Albanije i Crne Gore, organizuje 27 i 28. avgusta drugu manifestaciju „Muzat e Alpeve 2014“.

Albanski pjesnik Dritero Agoli laureat ovogodišnje “Teute”
Portal AnalitikaIzvor

Prvi dan manifestacije počeće u Rugovi kod Peći okruglim stolom sa temom: “Prekogranična saradnja Kosovo – Albanija – Crna Gora i evropske integracije u oblasti književnosti”, nastaviće sa promocijom knjige poznatog bošnjačkog autora Safeta Hadrovića “Žrtve” i završiće pjesničkom večeri učesnika manifestacije, saopšteno je iz Udruženja Portalu Analitika.  Drugog dana, 28. avgusta 2014, grupa pisca će otputovati u u Crnu Goru, gdje će u risanskom hotelu “Teuta” biti odražana promocija knjige Ibrahima Kadriu-a “Populli është fajtor” (Narod je kriv), prevedena na crnogorski jezik, a nakon toga biće održano pjesničko veče.

U Risnu, drevnom gradu ilirske kraljice Teute, Udruženje će dodjeljiti nagradu “Teuta” za životno djelo poznatom albanskom piscu Dritëro Agolliju, sa motivacijom “da je on jedan od najvećih pisaca koji je postao sinonim održivih vrijednosti u stvaralačkim oblastima i amblem jednog vremena, i najistaknutija ličnost albanske književnosti“. Nagradu Agolliju će uručiti poznati crnogorski pisac, akademik Jevrem Brković, dobitnik nagrade „Teuta“ za prošlu godinu.

Održavanje ovogodišnje manifestacije “Muzat e Alpeve 2014” omogućilo je Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova, Ministarstvo za evropske integracije Kosova, Opština Peć i Opština Kotor. Naredne, 2015. godine, “Muzat e Alpeve” održaće se u Albaniji, gdje će nagrada za životnom djelo biti uručena jednom eminentnom piscu sa Kosova.

Portal Analitika