Region

DODIK: Hrvatima treba entitet, ali da ne dodiruje RS

1008Dodik
P
održavamo i nemamo ništa protiv toga da u Federaciji Hrvati dobiju treći entitet, ne dodirujući Republiku Srpsku, kazao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a prenosi B92.

DODIK: Hrvatima treba entitet, ali da ne dodiruje RS
Portal AnalitikaIzvor

On je bio gost ovogodišnjeg 54. Sabora trubača u Guči i osvrnuo se na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i pitanje osnivanja trećeg entiteta u toj državi.

- To nije na dnevnom redu u Republici Srpskoj, ali mi podržavamo i nemamo ništa protiv toga da u Federaciji Hrvati dobiju treći entitet, ne dodirujući Republiku Srpsku. To ne zadire u naše interese: ako mogu neka naprave, ako ne mogu šta da radimo - kazao je on.

Dodik je u petak rekao da „ako Hrvati žele treći entitet onda treba da se razdruže iz Federacije sa muslimanima“ i da bi „takav slijed događaja čak odgovarao RS i srpskom narodu u cjelini, jer bi se i hrvatski narod na taj način pokazao kao važan faktor na federalnom nivou i u okviru neke fluidne unije BiH koju bi trebalo da čine tri entiteta, tri države, tri republike ili slično“.

Inače, Dodik nije prvi put na Saboru trubača i kaže da se vraća u Dragačevo, jer ta manifestacija „doprinosi očuvanju naše tradicije, a Guča je dobro mjesto u kome se okuplja srpski narod“.

- Ovaj događaj je posvećen duhu trube, a kada ona zasvira ovdje, pronese se svuda na svijetu gdje ima Srba – kazao je Dodik i dodao da se Srbi podjednako dobro vesele sa obije strane Drine.

 

Portal Analitika