Abiznis

Od dijaspore "stiglo" 83,5 miliona

euroookok
G
rađani Crne Gore koji rade u inostranstvu i iseljenici transferisali su u domovinu u prvom ovogodišnjem kvartalu oko 83,5 miliona eura, odnosno 3,8 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Od dijaspore "stiglo" 83,5 miliona
Portal AnalitikaIzvor

Iz CBCG su agenciji Mina biznis saopštili da se, od ukupnog priliva doznaka iz inostranstva, oko 48,6 miliona eura odnosi na kompenzacije zaposlenih, odnosno rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu.

Na lične transfere odnosilo se 26,88 miliona eura i na ostale tekuće transfere, koji obuhvataju socijalna primanja, oko osam miliona.

Iz CBCG su napomenuli da u skladu sa novom metodologijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju CBCG primjenjuje od ove godine, lični transferi su nova kategorija koja predstavlja širi koncept od do sada korišćenog koncepta radničkih doznaka.

"Osim radničnih doznaka, koje obuhvataju samo transfere migranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između fizičkih lica", objašnjeno je iz CBCG.

Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su ranije kazali da je, na osnovu podataka kojima raspolažu, crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

Portal Analitika