Društvo

AA: Porto Montenegro najveća marina u Evropi

okaa
D
olazak megajahti i kruzera u Porto Montenegro u Tivtu, kao i u Kotor, doprinijeli su da je Crna Gora postala popularna destinacija na turističkoj mapi Evrope. Jahting turizam sve je popularniji u ova dva grada, pa je tako u Porto Montenegro od početka godine uplovilo više od hiljadu jahti. U ovu luku mogu da uplove najveće i najduže jahte svijeta, te je tako Porto Montenegro i dobio status najveće marine u Evropi, piše agencija Anadolija.

AA: Porto Montenegro najveća marina u Evropi
Portal AnalitikaIzvor

PR kompanije Danilo Kalezić, u izjavi za AA kaže da su zadovoljni sezonom.

“Popunjenost vezova je 100 odsto, što znači da je popunjeno ukupno 250 postojećih vezova, a uskoro će biti operativna i druga faza koja podrazumijeva dodatnih 150 vezova. Tokom sljedeće godine imaćemo dodatnih 60 vezova, što će nas dovesti na cifru od 460 vezova”, kazao je Kalezić.

Naveo je kako je došlo do porasta prometa u odnosu na prošlu godinu.

“Vrlo smo zadovoljni sezonom, na nedjeljnom nivou bilježimo porast od 11 odsto u odnosu na istu sedmicu prošle godine”, kaže Kalezić.

Plovila u marini nose zastave različitih boja. Na njima se najčešće vijore zastave SAD, Velike Britanije, Austrije, Rusije, Srbije, Francuske, Italije...

I Luka Kotor, poznata kao mjesto gdje dolaze najveći svjetski brodovi i kruzeri i ove godine bilježi dobru posjećenost.

Prema podacima iz Turističke organizacije Kotora, od početka godine u ovaj grad stiglo je 180 brodova, koji su doveli više od 150 hiljada gostiju. Takođe, za prvih sedam mjeseci ove godine u kotorsku luku uplovilo je i 848 jahti sa 3.767 putnika.

Kotor je godinama destinacija gdje dolaze najveći i najatraktivniji svjetski kruzeri. Superluksuzni kruzer "Nordam" kompanije "Holland Amerika Line" sa 1.962 putnika i 788 članova posade boravio je u Kotoru početkom juna.

Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković kaže, u izjavi za AA, da Crna Gora ima interes od dolaska kruzera i megajahti.

“Crna Gora ima interesa, jer gosti koji dolaze na jahtama sigurno se prošetaju po Bokokotorskom zalivu, po Crnoj Gori, i ostvaruju određenu potrošnju. Isti je slučaj i sa kruzerima. Ti gosti su kao izletnici kod nas, oni mogu da povećaju vanpansionsku potošnju“, smatra Ratković.

Foto: Anadolija

 

 

Portal Analitika