Društvo

Sindikat prosvjete razmatra odlaganje početka školske godine

88ucionica
S
indikat prosvjete razmatra odgovor na to što je Vlada odbila da im poveća plate, a kao mogućnosti se pominju protesti, štrajk sa skraćenim časovima, ili čak potpuni prekid rada i odlaganje početka školske godine. Konačna odluka zanće se u narednih 20 dana. Nezadovoljni su i u zdravstvu i na Univerzitetu Crne Gore UCG sa kojima Vlada nije ni pregovarala o povećanju plata.

Sindikat prosvjete razmatra odlaganje početka školske godine
Portal AnalitikaIzvor

"Mi moramo upoznati sve zaposlene i naše članstvo sa trenutnom situacijom. Sigurno da su nam mnoge opcije na raspolaganju", kazao je za TV Vijesti Predrag Ražnatović iz Sindikata prosvjete.

Prema njegovim riječima, jedna od opcija je i odlaganje nastave.

"Opcije su i protesti, potpuna obustava rada, štrajk koji bi po zakonu značio minimum procesa rada, odnosno držali bi se skraćeni časovi od po 25 minuta. Školska godina počinje 1. septembra, na koji način će početi, da li će uopšte početi-odluka je na nama", istakao je Ražnatović.

Pored prosvjetara, i zaposleni na Uvniverzitetu i u zdravstvu traže veće plate. Ipak, nijesu stigli da pregovaraju sa Vladom o tome.

"Sindikat zdravstva nije ni počeo pregovore o povećanju zarada jer se resorno ministarstvo, na poziv koji je smo uputili, nije ni oglasilo sem putem dnevne štampe", rekla je za TV Vijesti Ljiljana Krivokapić iz Sindikata zdravstva.

I pored iste priče koja prati njihove zahtjeve za povećanje zarada, na UCG-u i u zdravstvu različito gledaju na mogućnost štrajkova ili protesta.

"Sindikat UCG-a će se pridružiti Sindikatu prosvjete i organizovaćemo neku vrstu protesta. Protest može da se organizuje subotom, nedjeljom, može da bude i popodnevna šetnja", kazao je za TV Vijesti Radovan Zogović iz Sindikata UCG-a.

Sa druge strane, Krivokapić navodi da u Sindikatu zdravstva nikada nijesu protestovali.

"Priroda našeg posla je da mora postojati minimum procesa rada, a prije dvije godine smo samo uputili opomenu da se o zdravstvenom sistemu mora drugačije razmišljati. Mislim da ćemo pregovorima doći do rezultata", smatra Krivokapić.

Nastavku pregovora nadaju se i u Sindikatu prosvjete, ali su spremni i na prestanak svakog dijaloga.

"Bilo bi poželjno da se razgovori nastave, ali moramo biti spremni i na situaciju koja bi značali i prestanak svakog dijaloga", naglasio je Ražnatović.

Zaposleni u prosvjeti, zdravstvu i na UCG-u traže povećanje plata po Sporazumu o politici zarada u javnom sektoru koji je potpisan prije tri godine sa Vladom.

Njime je predviđeno da, ako bruto domaći proizvod BDP skoči tri i po odsto, što je po podacima MONSTAT-a bio slučaj prošle godine, oni imaju pravo na povećanje zarada.

Izvor: CdM/TV Vijesti

 

 

Portal Analitika