Društvo

Otvorena kancelarija Udruženja multiple skleroze

0808MS
U
druženje multiple skleroze (MS) Crne Gore dobilo je kancelariju u Podgorici, iz koje će voditi sve projekte i pomoći djeci i porodicama oboljelih, saopštila je predsjednica Udruženja, Adrijana Nikolić.

Otvorena kancelarija Udruženja multiple skleroze
Portal AnalitikaIzvor

Udruženje MS osnovano je 2007. sa ciljem da pomogne osobama oboljelim od multiple skleroze i sarađuje sa vladinim i nevladinim institucijama.

“Nakon sedam godina rada bez kancelarija, zahavaljući sindikatu Glavnog grada, posebno predsjedniku sindikalnog povjereništva Goranu Dragoviću, dobili smo prostorije iz kojih ćemo voditi projekte i imati kontakt sa osobama oboljelim od multiple skleroze”, kazala je Nikolić.

Ona je rekla da je u Crnoj Gori 350 osoba oboljelih od MS, od čega u Podgorici 111.

“Prateći trendove potreba oboljelih imali smo niz projekata koji su danas postali programi od velikog značaja”, rekla je Nikolić.

Prema njenim riječima, posebno su značajni programi personalnih asistenata i fizioterapeuta koji se sprovode u Podgorici i Nikšiću, zahvaljujući donacijama Komisije igara na sreću i Glavnog grada.

“Ova kancelarija neće služiti samo osoblju, već će biti otvorena da pomogne djeci i porodicama oboljelih, koji mogu koristit kancelarijski inventar, internet, kompjutere, kao i besplatan kurs za računare”, rekla je Nikolić.

Ona je najavlia da će kancelarija početi sa radom u septembru, do kada bi trebalo da se zaposle dvije osobe za rad na terenu i u kancelariji.

“Terenski rad podrazumijeva posjetu i pomoć osobama koje su oboljele od multiple skleroze”, objasnila je Nikolić.

Ona je kazala da su novac za opremanje kancelarije donirali predstavnici Mormonske crkve u Crnoj Gori, Rasel i Marž Vestvud.

Rasel i Marž su humanitarni radnici koji su do sada donirali oko 300.000 eura vladinim i nevladinim institucijama u Crnoj Gori, a izdvojili su oko 2.000 eura za opremanje ove kancelarije”, saopštila je Nikolić.

Ona je podsjetila da Vestvud radi i na projektu pomoći Udruženju paraplegičara u Bijelom Polju.

Rasel Vestvud je kazao da mu je veliko zadovoljstvo što ima mogućnost da pomogne ugroženima, objasnivši da su on i Marž Vestvud predstavnici mormonske crkve u Crnoj Gori i da tu borave kao direktori i volonteri humanitarne organizacije Svetaca.

“Veoma smo zahvalni što smo danas sa vama i da možemo pomoći Udruženju multipleskelroze Crne Gore”, kazao je Vestvud.

Prema njegovim riječima ta organizacija pokušava da pomogne onima koji su najranjiviji u društvu i da podrži projekte koji pomažu ljudima da, kako je naveo, pomognu sebi.

On je kazao da je cilj donacije i edukacija oboljelih, kako bi im bilo omogućeno i da se kasnije zaposle.

Kancelarija Udruženja MS će biti otvorena radnim danima od 9 do 16 sati.

Izvor: MINA

Portal Analitika