Abiznis

Smanjuje se učešće države u finansiranju penzija

0404perovic2
Z
a šest mjeseci, ove godine, Fond penzijsko invalidskog osiguranja PIO je ostvario ukupan prihod od 192,9 miliona eura i veći je za 0,73 odsto u odnosu na prihod u istom periodu 2013. godine. Za isti preiod naplaćeno je penzijsko invalidsko osiguranje, od doprinosa, za 112,4 miliona, što je u odnosu na uporedni period više za 15,28 procenata.

Smanjuje se učešće države u finansiranju penzija
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Fonda PIO Dušan Perović rekao je za Pobjedu da ovakva struktura prihoda ohrabruje.

- Od izvornog prihoda doprinosa ostvareno je 15,47 miliona više nego lani. To je rezultat angažovanja, prije svega, Ministarstva finansija, odnosno, Poreske uprave koja vodi aktivnosti pojačane naplate, pa su rezultati vidljivi i u državnom budžetu i budžetu Fonda - kazao je Perović za Pobjedu.

On navodi da je učešće prihoda od doprinosa u periodu januar-jun 2014. godine 58,06 odsto, što je za 7,65 procenata više u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosilo 50,41 odsto. To znači, da je za 7,65 odsto manje sredstava preneseno, iz državnog budžeta, za pokrivanje troškova Fonda PIO.

Prema izvještaju isplatne baze za jun penzioni fond finansira 125.044 penzionera, što je 1,63 odsto ili 2.008 korisnika više u odnosu na broj za jun 2013. godine. Tokom prvih šest mjeseci ove godine pravo na penziju ostvarila su 884 osiguranika.

- U strukturi dominantno je učešće starosnih penzionera (52,45 odsto), broj korisnika invalidskih penzija ima tendenciju pada, dok broj porodičnih penzionera bilježi neznatan rast. Korisnici ostalih prava iz PIO (naknade i dodaci) imaju opadajući trend koji je očekivan, jer se radi o stečenim pravima koja se, shodno Zakonu o PIO više ne utvrđuju u okviru Fonda PIO - objašnjava Perović.

Po povoljnim uslovima mogu se penzionisati samo dvije kategorije osiguranika, bez obzira na godine života: rudari sa 30 godina radnog staža, od kojih je 20 provedeno na beneficiranom radnom mjestu i roditelj djece sa posebnim potrebama sa 20 godina staža. Direktor Fonda ističe da se koristi pravo na prijevremenu penziju sa 62 godine života i najmanje 15 godina radnog staža. U toj varijanti, objašnjava, penzija se trajno umanjuje po 4,23 odsto za svaku godinu koja nedostaje.

Portal Analitika