Društvo

MARIĆ: Mišljenje MUP-a o vršiocu dužnosti gradonačelnika zasnovano na pogrešnoj premisi

0608maric
B
oris Marić
iz Centra za građansko obrazovanje rekao je u izjavi za Portal Analitika da je norma o prestanku mandata gradonačelnika i njegovog zamjenika u Zakonu o Glavnom gradu precizna i jasna i da je mišljenje MUP-a zasnovano na pogrešnoj premisi.

MARIĆ: Mišljenje MUP-a o vršiocu dužnosti gradonačelnika zasnovano na pogrešnoj premisi
Portal AnalitikaIzvor

Iz MUP-a su ranije saopštili da pitanje ko vrši funkciju izvršnog organa do izbora novog gradonačelnika u slučaju kada je gradonačelniku Glavnog grada istekao mandat po sili zakona nije riješeno Zakonom o Glavnom gradu, što u konkretnom slučaju znači da se primjenjuje Zakon o lokalnoj samoupravi, što kako su naveli iz MUP-a znači da zamjenik gradonačelnika vrši funkciju gradonačelnika do izbora novog.

Marić ipak smatra da u konkretnom slučaju važi Zakon o Glavnomo gradu i da je za zakonitost i svrsishodnost rada gradskih službi odgovoran glavni administrator.

- U konkretnom slučaju važi Zakon o Glavnom gradu kao lex specijalis i tu nema prostora za shodnu primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi. Norma o prestanku mandata Gradonačelnika i njegovog zamjenika je precizna i jasna. Stoga je mišljenje MUP-a zasnovano na pogrešnoj premisi o shodnoj primjeni koja u ovom slučaju, ponavljam, nije moguća. Zašto je napravljena, ovako gruba zakonska kolizija, između dva zakona koja regulišu odnose u sistemu lokalne samouprave u osnovi organizovane monotipski to je posebno pitanje za MUP i Skupštinu CG i zahtjeva analizu - kazao je Marić za Portal Analitika.

On ističe da je u drugim opštinama situacija jasnija.

- U drugim opštinama kao jedinicama lokalne samouprave situacija je jasna, funkciju izvršne vlasti, naravno u operativno-tehičkom smislu vrši podpredsjednik opštine do izbora predsjednika opštine, sa potrebnim zakonskim legitimitetom. Glavni grad je krajnje loš presedan - kazao je Marić.

On je naglasio da je činjenica da se u slučaju Glavnog grada stvorila velika zakonska praznina koju je, kako dodaje, na brutalan način potvrdila praksa.

- Glavni grad je već mjesecima bez izvršne vlasti, sa tehničkom upravom na čelu gradskih službi. U ovoj situaciji za zakonitost i svrsishodnost rada gradskih službi odgovoran je glavni administrator, jer mišljenje MUP-a nije zakonski obavezujući akt - rekao je Marić.

Portal Analitika