Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Žugić sa ambasadorom Kine: Nadamo se brzom zaključivanju Ugovora o kreditiranju izgradnje auto-puta

Žugić sa ambasadorom Kine: Nadamo se brzom zaključivanju Ugovora o kreditiranju izgradnje auto-puta

0708zugic
M
inistar finansija Radoje Žugić primio je danas u prvu zvaničnu posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Cui Zhivei-a. Današnji sastanak je bio i prilika da sagovornici razgovaraju o pripremi predstojeće posjete Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića NR Kini.

Žugić sa ambasadorom Kine: Nadamo se brzom zaključivanju Ugovora o kreditiranju izgradnje auto-puta
Portal AnalitikaIzvor

Na početku sastanka, ambasador Zhivei pohvalio je napore Ministarstva finansija na planu fiskalne konsolidacije, kao i uspjeh postignut na tom polju.

Žugić i ambasador Zhivei su, tokom današnjeg sastanka, razmatrali mogućnosti za dalje učvršćivanje odnosa i intenziviranje ekonomske saradnje između NR Kine i Crne Gore. Istaknuto je da u oblasti izgradnje infrastrukture i ima najviše prostora za saradnju, usmjerenu na realizaciju projekata koji će doprinijeti ekonomsko-socijalnom razvoju Crne Gore. U tom pravcu je poseban akcenat u razgovoru stavljen na aktuelne pregovore crnogorske vlade sa kineskom EXIM bankom o kreditnom aranžmanu za finansiranje prioritetne dionice autoputa Bar –Boljari. Imajući u vidu činjenicu da evaluacija kreditne aplikacije ide u pozitivnom smjeru, sagovornici su izrazili optimističan stav da će vrlo brzo stvoriti uslovi za zaključenje ugovora o finansiranju ovog projekta. Zhivei je izrazio spremnost vda da svoj doprinos kako bi se što skorije stvorile pretpostavke za početak realizacije ovog značajnog infrastrukturnog projekta.

Sagovornici su se saglasili u ocijeni da, osim u oblasti infrastrukture, postoji ogroman potencijal za dalje snaženje ekonomske saradnje Crne Gore i NR Kine. Zhivei je upoznao ministra Žugića da se određeni broj kineskih kompanija interesuje za investiranje u oblasti energetike i prehrambene industrije. Takođe je bilo riječi o potrebi bolje iskorišćenosti potencijala za saradnju u oblasti turizma i ideji uvođenja čarter letova iz Kine za Crngu Goru za viskoplatežne goste.

Dogovoreno je da se u budućem periodu nastavi intenzivna komunikacija o aktuelnim projektima u Crnoj Gori, kao i mogućim daljim pravcima saradnje dvije zemlje.

Portal Analitika