Abiznis

VIDAKOVIĆ: Sankcije Rusije će uticati na crnogorsku poljoprivredu

0708vidakovic
O
dluka Rusije da proglasi jednogodišnju zabranu uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su joj uvele sankcije ili su se pridružile takvim mjerama uticaće i na poljoprivredu Crne Gore, smatra potpredsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Željko Vidaković.

VIDAKOVIĆ: Sankcije Rusije će uticati na crnogorsku poljoprivredu
Portal AnalitikaIzvor

Zvanična Moskva je juče proglasila jednogodišnju zabranu uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su joj uvele sankcije ili su se pridružile takvim mjerama. Vidaković je za  agenciju Anadolija kazao da će takva odluka Moskve sigurno uticati na poljoprivredu Crne Gore, jer je "teško prebaciti se sa ruskog na drugo tržište".

“Crna Gora izvozi hrane u vrijednosti oko 50 miliona eura. Naša poljoprivreda nije mnogo velika i raširena da bi mi sada mogli da se prebacimo sa tog ruskog tržišta, na zapadno-evropsko. Mi smo očekivali da se izvoz proširi, jer je prošle godine izvezena određena količina mandarina. Takođe, sav višak koji smo imali, mogli smo da izvezemo na rusko tržište”, kazao je Vidaković i napomenuo da se pokazalo da je odluka Srbije da ne podrži sankcije Rusiji isplativija za poljoprivredu te države.

“Osim poljoprivrede, izgubiće i naš turizam. Jer će se smanjiti plasman na domaće tržište”, zaključio je Vidaković.

Prema njegovim riječima najviše će biti pogođeni proizvođači mesnih proizvoda.

Ranije danas, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija naložilo je Ambasadi Crne Gore u Moskvi da detaljnije izvijesti o specijalnim ekonomskim mjerama koje su definisane ukazom predsjednika Rusije.

Objavljena lista "zabranjenih" proizvoda: Ruski premijer Dimitrij Medvedev saopštio je listu proizvoda čiji uvoz u Rusiju se zabranjuje ili ograničava na godinu dana iz zemalja koje su joj uvele sankcije.

Prema listi koju je potpisao Medvedev, a usvojilo Vijeće ministara, zaustavlja se uvoz "goveđeg i svinjskog mesa, peradi, ribe, sira, mlijeka, voća i povrća" na jednu godinu iz SAD-a, EU, Kanade, Norveške i Australije.

Na službenoj stranici Kremlja objavljeno je saopštenje u kojem je ruski predsjednik Putin izdao ukaz da se zabranjuje i ograničava korištenje poljoprivednih proizvoda i sirovina zemalja koje primjenjuju sankcije nad ruskim firmama i državljanima.

Članice Evropske unije su 30. jula aktivirale drugu fazu sankcija prema Rusiji, a povod za to je uloga Rusije u ukrajinskoj krizi.

U okviru sankcija proširena je lista fizičkih i pravnih lica kojima je zabranjen ulazak u EU i kojima su zamrznuta sredstva u Uniji.

Među kompanijama koje su se našle na toj listi su aviokompanija Dobrolet, Ruska nacionalna trgovinska banka (RNCB) i kompanija Almaz-Antey.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika