Kultura

MFF: Gran pri za "Spomenik Majklu Džeksonu", Vukčeviću nagrada za režiju

0708nagradne
S
pomenik Majklu Džeksonu“ reditalja Darka Lungulova nagrađen je Gran prijem 28. Filmskog festivala u Herceg Novom – Montenegro Film Festivala, dok je Zlatna mimoza za režiju pripala crnogorskom autoru Nikoli Vukčeviću.

MFF: Gran pri za "Spomenik Majklu Džeksonu", Vukčeviću nagrada za režiju
Portal AnalitikaIzvor

Tako je odlučio žiri za selekciju dugometražnih filmova, kojim je predsjedavao glumac Meto Jovanovski, a činili su ga još dramaturg Slobodan Šnajder i reditelj Branko Baletić, koji je u obrazloženju naveo da je to „hrabro i poetsko suočavanje sa surovom tranzicionom stvarnošću“.

Lungulov je za TVCG kazao da je izuzetno ponosan što mu je nagardu dodijelio žiri sastavljen od „onih uz čije je filmove odrastao“.

Vukčeviću je nagrada pripala za film „Dječaci iz Ulice Marska i Engelsa“, a tim povodom je kazao:

- Kada su mi javili da sam dobio nagradu, sjetio sam se riječi mog profesora Vlatka Gilića koji je govorio: „Divno je dobiti nagradu, ali ne smijete povjerovati u nju“. Sjetio sam i riječi jednog od članova žirija, Branka Baletića, koji one koji nikada ne dobiju nagradu naziva „neukaljani nagradom“ – izjavio je Vučkević za TVCG.

Zlatne mimoze pripale su glumcu Janku Popoviću – Volariću „koji u izuzetno glumačkoj suigri filma 'Vis a vis“ gradi lik hipersenzibilnog mladog čovjeka“, i glumici Jasni Đuričić „za raskošno odigranu ulogu majke u filmu 'Varvari'“.

Laureat je i izraelska rediteljka i scenaristkinja Talija Lavija za scenario filma „Bez motivacije“. Zlatnu mimozu za kameru „podijeliće“ Đorđe Arambašić za film „Neposlušni“ i Dimitrije Joković za „Dječake iz Ulice Marksa i Engelsa“.

Nagrada Fondacije Živko Nikolić takođe je pripala Taliji Lavi, a u obrazloženju se navodi da „na duhovit, a dramaturški besprijekoran način pokušava i uspijeva da katarzira neuralgične momente permanentnog ratnog stanja i uloge žene u svijetu militantnog društva muškaraca“.

Bosanskohercegovački pisac, pjesnik i scenarista Abdulah Sidran dobitnik je nagrade Milan Žmukić za izuzetan doprinos razvoju hercegnovskog festivala.

U selekciji studentskih filmova, žiri koji su činili Anja Dimić, Balša Poček i Marko Ugarković dodijelio je Gran pri filmu „Last Act“ rediteljke Dine Dume. Specijalnu nagradu za scenario filmu „Kam“ dobila je rediteljke Katarine Morano, a za vizuelni identitet nagrađen je film „Priča o Mariz iz Velikog Varoša“ Igora Šeregija.

Dokumentarac „Kraljica“ Manuela Abramoviča najbolji je u ovoj kategoriji, za koju su žiri činili Rada Šešić, Nebojša Slijepčević i Danilo Marunović. Danilo Marunović. Specijalnu pohvalu žiri je dao filmu „Dom“ Tomasa Glisona, dok će specijalnu nagradu uručiti Iris Herme za „Dijete tihe zime“.

Foto: radiojadran.me

Portal Analitika