Region

Dodikova stranka najpopularnija

0708Dodik
N
ajviše izgleda na izbornu pobjedu u Republici Srpskoj na predstojećim opštim izborima ima vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Dodikova stranka najpopularnija
Portal AnalitikaIzvor

To su pokazali rezultati predizbornog istraživanja javnog mnjenja, koje je obavio Nacionalni demokratski institut (NDI) u BiH, obavljenog na uzorku od 2.040 ispitanika u periodu od 13. do 24. jula ove godine.

Prema tim rezultatima, za SNSD bi na izborima zakazanim za 12. oktobar glasalo 34 odsto opredijeljenih birača. Za glavnu opozicionu, Srpsku demokratsku stranku, glasalo bi njih 21 odsto.

Manje glasova dobili bi Partija demokratskog progresa, četiri odsto, Srpska radikalna stranka (SRS RS) tri, a Demokratski narodni savez dva odsto.

Kada je u pitanju drugi entitet, Federacija BiH, najveću podršku ima Demokratski front za koji bi glasalo 22 odsto opredijeljenih birača. Stranka demokratske akcije ima podršku 14 odsto, Savez za bolju budućnost deset, Socijaldemokratska partija BiH devet, a Hrvatska demokratska zajednica BiH sedam odsto sigurnih glasača.

Predsjednik Demokratskog fronta, Željko Komšić, najomiljenija je osoba među političarima u FBiH sa 66 pozitivnih bodova, dok je najneomiljeniji lider SDP Zlatko Lagumdžija, sa 62 negativna boda.

Rezultati istraživanja su pokazali i da bi BiH u EU i NATO rado vidjelo 76 odsto ispitanika u RS kao i da 83 odsto njih smatra da je ekonomija najveći problem u ovom entitetu.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika