Društvo

Bijela: Broj štićenika prepolovljen

reg-dom-bjela
U
Dječjem domu Mladost u Bijeloj boravi 93 djece, što je skoro duplo manje u odnosu na period od prije nekoliko godina. Pomoćnica direktora Doma u Bijeloj Slavica Ilić rekla je da je broj štićenika skoro prepolovljen, javlja Radio Tivat.

Bijela: Broj štićenika prepolovljen
Portal AnalitikaIzvor

Ona je kazala da u Domu trenutno boravi 93 djece, a da je prije nekoliko godina bilo 176.

Ilić smatra da je to pokazatelj da se nešto važno dešava u socijalnoj politici Crne Gore.

- Pravi akcenat je dat i sva stručnost usmjerena na jačanju biološke porodice, da što manje djece bude smješteno u instituciju. Naravno, djeca rastu i odlaze ali suština priče je da promovisanje hraniteljstva kao oblika zaštite, promijenjenog stava društva prema usvojenju i jačanje biološke porodice za rezultat imaju smanjen broj djece u domu i nadam se da će taj broj biti sve manji - kazala je Ilić za Radio Tivat.

Trenutno su najbrojniji štićenici uzrasta od deset do 15-16 godina, a poslije više od godinu u Domu je jedna beba.

Ilić je kazala da su štićenike Doma ovog ljeta posjetili vršnjaci iz domova država okruženja, iz Užica, Tuzle, Sarajeva, Slovenije.

Početak ljeta je označio tradicionalni boravak na Ivanovim koritima koji je organizovalo resorno ministarstvo.

Nakon toga, jedna grupa djece je bila u gostima vršnjacima OŠ Vraćenovići, druga na sedmodnevnoj ekskurziji po Sloveniji, Istri, Plitvičkim jezerima.

Trenutno je jedna grupa u Grčkoj u međunarodnom kampu „Aktivno ljeto za štićenike".

- Trudili smo se da djeca različitih uzrasta budu uključena, pa čak i oni najmlađi. I to je ono što je novina ovog ljetnjeg raspusta. Cilj nam je bio da i ovi najmlađi, koji rijetko izlaze van kruga Doma, budu negdje na drugom mjesti a to se pokazalo kao dobro - rekla je Ilić.

Radio Tivat

Portal Analitika