Abiznis

Od pokretanja kampanje „Budi odgovoran“, broj prijava građana se udesetostručio

0708budiodgovoran
N
akon pokretanja kampanje “Budi odgovoran”, broj prijava građana je čak desetostruko veći u odnosu prošlogodišnji uporedni period, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Od pokretanja kampanje „Budi odgovoran“, broj prijava građana se udesetostručio
Portal AnalitikaIzvor

U drugoj fazi kampanje “Budi odgovoran”, Ministarstvo finansija je mogućnosti prijave osim neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno i kršenja potrošačkih, omogućilo da građani ukažu i na nepravilnosti na kupalištima.

„Nepravilnosti na kupalištima se odnose na neoslobađanje polovine plaže od plažnog mobilijara u skladu sa skicom JU Morsko dobro (koja mora biti istaknuta na plaži), pružanje usluga ili prodaju proizvoda na kupalištima bez odobrenja, neizdavanje fiskalnih računa za parking, plažni mobilijar i slično“, objašnjavaju iz MF.

Od sredine decembra 2013. godine, kada je kampanja „Budi odgovoran“ počela, građani su ukazali na preko 2.200 nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije, od čega se naveći broj, preko 1.300 prijavljenih nepravilnosti, odnosi na neizdavanje fiskalnih računa. Takođe, prijavljeno je i 705 slučajeva rada na crno i 202 slučaja kršenja potrošačkih prava.

Nakon prijave, a u skladu sa zaključkom Vlade, kako navode iz Ministarstva finansija, inspekcijske službe daju visok prioritet u svom radu prijavama građana podnešenim u okviru kampanje “Budi odgovoran”.

„Uprkos činjenici da je, nakon pokretanja kampanje “Budi odgovoran”, broj prijava građana čak desetostruko veći u odnosu prošlogodišnji uporedni period, inspekcijski organi uspijevaju da održe visok stepen ažurnosti, o čemu svjedoči i statistika koja je dostupna na portalu “Budi odgovoran”“, saopšteno je Portalu Analitika..

Od pokretanja kampanje do danas, postupajući po prijavama građana, inspekcijski organi su izrekli kazne u ukupnoj vrijednosti od preko 680.000 eura.

„Odlukom Vlade polovina iznosa izrečenih kazni po prijavama građana usmjerava se na projekte od opšteg društvenog značaja koje predlože sami građani. U prvoj fazi kampanje, nakon šest mjeseci, obezbijeđeno je 250.000 eura za realizaciju pet projekata od opšteg društvenog značaja. U drugoj fazi kampanje, već je prikupljeno preko 90.000 eura za za nove projekte koje građani treba da predlože i izglasaju u nastavku kampanje“, navode iz Ministarstva finansija.

Inspekcijski organi, postupajući po prijavama, su utvrdili znatan broj nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije, nakon čega su izricali različite mjere, poput opomena, odnosno ukazivanja na nepravilnosti, izricanja novčanih kazni, a u određenim slučajevima i zabrane obavljanja djelatnosti i pečaćenja objekata.

„Kampanja je, koristeći znanja Elektrotehničkog fakulteta, ekspertizu i finansijsku pomoć UNDP Crna Gora i Britanske ambasade, uz aktivno uključivanje građana, doprinijela stvaranju nove društvene vrijednosti – kreiranja boljeg i poštenijeg ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori i preusmjeravanja značajnog novčanog iznosa iz sive zone u društveno korisne svrhe“, saopšteno je Portalu Analitika.

Iz Ministarstva finansija zaključuju da je kampanja „Budi odgovoran“ značajno doprinijela suzbijanju sive ekonomije s obzirom da je plan naplate javnih prihoda u prvoj polovini 2014. godine premašen za oko 30 miliona eura, a u odnosu na isti prošlogodišnji period za oko 56 miliona eura. K.Ć.

 

Portal Analitika