Abiznis

SIMOVIĆ: Uskoro deblokada računa Opštine Bar

0608dragansimovicok
D
o kraja naredne sedmice trebalo bi da bude deblokiran račun Opštine Bar, jer je lokalna uprava uspjela da izmiri najveći dio dospjelih potraživanja, kazao je za Radio Bar i Bar info potpredsjednik Opštine Dragan Simović.

SIMOVIĆ: Uskoro deblokada računa Opštine Bar
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio da je višemjesečna blokada nastala zbog dugovanja prema bankama, državi i dobavljačima, u iznosu od dva miliona eura i da je zbog toga otežano poslovanje i opštine i svih javnih preduzeća, kojima nekoliko mjeseci nijesu uplaćene dotacije za plate i ostale obaveze.

Najavljena deblokada računa znači da je opština uspjela da izmiri najveći dio dospjelih potraživanja, ističe Simović, nakon čega će prioritet biti isplata plata zaposlenima.

Ostvarenje budžeta za 2014. godinu, planiranog na 10.300.000 eura, teče planiranom dinamikom i očekivanja su da će projekcija biti ostvarena do kraja godine. Ostvarenje kapitalnog dijela budžeta, koji iznosi 9.150.000 eura, a koji zavisi od prodaje zemljišta i naplaćenih komunalija, do sada nije na zadovoljavajućem nivou. Prije svega, jer se očekivala prodaja zaleđa Kraljičine plaže, koja još uvijek nije realizovana, a bilježi se i slabije interesovanje investitora za ostale lokacije.

Špekulacije medija o dugovanjima Opštine Bar su bespredmetne, naglašava Simović, jer je Budžet Opštine javni dokument dostupan svim građanima, prije svega i na opštinskom sajtu.

“Stoga ponavljam, dugovanja Opštine Bar po svim osnovama iznose 9.670.000 eura, a potraživanja na osnovu poreza na imovinu, naknada za uređenje građevinskog zemljišta i privremenih objekata, kao i pojedinih taksi su duplo veća”, istakao je Simović.

Na pitanje zašto se došlo u takvu situaciju, s obzirom na tvrdnje da je ostvarenje tekućeg budžeta odlično, Simović navodi da se lokalna uprava u poslovnoj politici opredijelila da sredstva iz operativnog  preusmjeri u kapitalni budžet, kako bi završila sve izuzetno važne investicije i infrastrukturne objekte u Baru. Opština Bar, uz to, još uvijek nije upotrijebila sve zakonske mjere prema dužnicima, među  kojima su i privrednici i građani, uvažavajući tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo. Povjerioci očigledno nijesu imali razumijevanja za lokalnu upravu, pa je blokiran račun čemu je, vjeruje Simović, doprinijelo i to što je sadašnja lokalna uprava na kraju mandata, pa su mnogi požurili da naplate ono što im pripada.

Uprkos vakuumu koji je nastao od završetka lokalnih izbora 25. maja, jer još nije formirana nova vlast, lokalna uprava i dalje legitimno funkcioniše, jer na sjednici na kojoj su verifikovani  mandati novim odbornicima nije konstatovan prestanak mandata predsjedniku i potpredsjednicima opštine. To znači da oni i dalje, kao i starješine svih organa i direktori javnih preduzeća, u punom  legitimitetu obavljaju svoje funkcije. Evidentno je međutim, priznaje Simović, da je entuzijazam zaposlenih splasnuo, ne samo zbog neredovnih isplata zarada, već i zbog očekivanoj kraja mandata dosadašnjoj upravljačkoj postavi.

A kada će Bar dobiti novu lokalnu upravu - zavisi od političkog dogovora. Za sada su zaustavljeni pregovori DPS-a i SDP-a i čeka se nova odluka predsjedništva dvije partije. Simović se nada da će, zahvaljujući tradicionalno dobrim odnosima, koalicija DPS-SDP nastaviti da vrši vlast i u narednom mandatu i da će u interesu svih građana što prije doći do dogovora. Nezavisno od toga, opština Bar, naglašava potpredsjednik Simović, ima kapaciteta da izmiri sve svoje obaveze.

(barinfo/RTCG)

Portal Analitika