Turizam

(VIDEO) ĐURĐIĆ: Inspektori od početka maja utvrdili 8.900 nepravilnosti

0608nadadjurdjicslika
Š
efica koordinacionog tima za praćenje turističke sezone Uprave za inspekcijske poslove Nada Đurđić kazala je da je od 1. maja izvršeno preko 17.700 kontrola i da je utvrđeno preko 8.900 nepravilnosti.

(VIDEO) ĐURĐIĆ: Inspektori od početka maja utvrdili 8.900 nepravilnosti
Portal AnalitikaIzvor

- U realizaciji ovih aktivnosti kontrolom smo obuhvatili sve subjekte nadzora bez izuzetka, sa posebnim nadzorom subjekata privremenog karaktera. Za ove nepravilnosti smo se prije svega opredijelili kroz preventivni nadzor. Donijeli smo mjeru ukazivanja u 4.173 slučaja, nastojeći da subjektima nadzora ukažemo na te nepravilnosti i da im omogućimo da u određenom roku uklone te nepravilnosti, kako bi uskladili svoje poslovanje sa zakonom. Međutim, postoje i subjekti koji nepravilnosti nijesu uklonili, pa smo se u tom dijelu opredijelili da donesemo korektivne mjere. Prije svega to je Rješenje za uklanjanje nepravilnosti, koje smo donijeli u 2.514 slučajeva. Nažalost, u 1.160 slučajeva morali smo donijeti i rješenje o zabrani rada-kazala je Đurđić.
Pored upravnih mjera inspektori su preduzimali i druge mjere, kao što je izdavanje prekršajnih naloga, vezanih za počinjene prekršaje. Đurđić kaže da je u proteklom periodu izdato 6.428 takvih naloga u iznosu od preko 1.900.000 eura. Takođe, pored prekršajnih naloga inspektori su u 64 slučaja donijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a u 12 slučajeva podnijeli su i krivične prijave.
Šefica kordinacionog tima za praćenje turističke sezone naglašava da su inspektori u cilju sprovođenja mjera iz svog nadzora izvršili i "pečaćenje" 50 objekata, dok su 63 objekta uklonjena zbog neposjedovanja rješenja za korišćenje određenih prostora, posebno prostora Morskog dobra.
-Takođe, u sivoj zoni zbog neposjedovanja dokaza o porijeklu robe oduzeli smo robu u vrijednosti od preko 18.500 eura-kaže Đurđić.

Ona je napomenula da je veoma značajan doprinos stavljen na zaštitu potrošača.

-U ovom periodu postupali smo u preko 1.100 inicijativa koje su bile usmjerene prema svim inspekcijskim upravama Uprave za inspekcijske poslove. Najviše takvih prijava smo imali u oblasti pružanja usluga, turizma i ugostiteljstva i zaštite prostora. Saradnja sa građanima nam je veoma važna i ove prijave ukazuju da su zaista osnovane i da pomažu inspekcijskim organima da njihovu funkciju što kvalitetnije ostvare-zaključila je šefica koordinacionog tima za praćenje turističke sezone Uprave za inspekcijske poslove.

 

 

 

 

Portal Analitika