Region

Poplavljeno nekoliko gradova u BiH

bih
N
ekoliko gradova u BiH opet je poplavljeno nakon obilnih padavina juče i u toku noći, a najteže je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, javlja Klix.ba.

Poplavljeno nekoliko gradova u BiH
Portal AnalitikaIzvor

Građani Žepča i okolnih naselja iza sebe imaju još jednu neprospavanu noć. Nakon što su se jedva izborili sa majskim poplavama i klizištima koje su uzrokovale velike štete, sinoć ih je ponovo zatekla ista sudbina.

U gradu su poplavljeni mnogobrojni objekti, a bujice su odnijele nekoliko mostova u okolnim naseljima. Jaka kiša je u skoro svim opšinama Tuzlanskog kantona prouzrokovala poplave, klizišta i odrone.

Ekipe Civilne zaštite su cijelu noć bile na terenu na području općine Lukavac gdje se izlila rijeka Turija i lokalni potoci. Poplavljeno je oko 100 stambenih objekata, a reka Turija je odnela i jedan pješački most. U prekidu je regionalni put Lukavac-Banovići u Jaruškama.

U ugljevičkim mjesnim zajednicama Sjever i Novo naselje zbog velike količine padavina izlila se rječica Laktenica koja je poplavila oko 30 domaćinstava.

U pogođenim delovima nema ni struje. Zbog izlivanja rijeke Sapne trenutno je u prekidu magistralni put Zvornik - Bijeljina u mjestu Čelopek.

U opštini Zavidovići donijeta je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Nevrijeme je u Zavidovićima izazvalo poplave, odrone i prekide u odvijanju saobraćaja, vodostaj svih rijeka je u porastu.

Visina vodostaja na reci Spreči kod Karanovačkog mosta je 453 centimetara, a 300 cm je kritična tačka, pa je situacija alarmantna.

Ulice Gračanice su pod vodom, kao i Sportska dvorana.

U regiji Doboj, centralni dio opštine Petrovo je pod vodom oko 40 centimetara, voda je "ušla" u više od 50 stambenih objekata, tri privredna i tri javne ustanove.

I na području Banjaluke su se izlile bujične vode i aktivirala su se klizišta na širem području grada. Zbog porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje kod Banjaluke, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, na snazi su mjere zaštite odbrane od poplava, a aktivirani su Gradski štab za vanredne situacije, kao i jedinice Civilne zaštite.

 

Portal Analitika