Kultura

Preminuo poznati violončelista Igor Perazić

0608IgorPerazic
P
roslavljeni crnogorski violončelista Igor Perazić preminuo je iznenada u Podgorici, u 48. godini, od posljedica srčanog udara, javlja Antena M.

Preminuo poznati violončelista Igor Perazić
Portal AnalitikaIzvor

Izuzetno talentovani violončelista, studirao je na Muzičkoj akademiji u Podgorici u klasi prof. Davida Grigorijana, a diplomirao u klasi prof. Jurija Sotničoka. Magistrirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Ištvana Varge. Nastupao je već od studentskih dana, a koncerte je imao i u okviru manifestacija Čelo-fest u Beogradu, A tempo u Podgorici, Grad teatar u Budvi, Herceg fest, Barski ljetopis, Hercegnovski zimski dani muzike.

Dvadeset godina bio je vođa violončelista u Simfonijskom orkestru RTCG, a kao član više kamernih sastava nastupao širom nekadašnje Jugoslavije i u inostranstvu još od studentskih dana. Sarađivao je sa brojnim uglednim muzičarima, među kojima su Grigorij Krasko, Roman Simović, Boris Kraljević, Saša Latković, Ljubiša Jovanović, Egon Mihajlović, Maja Bogdanović, Konstantin Fic, Vilfrid Štrele, Miran Begić i dirigentima Aleksejem Šatskim, Bojanom Suđićem, Miroslavom Homenom, Juliom Marićem, Igorom Simovićem, Radovanom Papovićem, Darinkom Matić-Marović, Mladenom Jaguštom.

Bio je dugogodišnji prvi violončelista Crnogorskog simfonijskog orkestra. Izvodio je muziku u pozorišnim predstavama, TVdramama, igranim filmovima, i bio je docent je na Muzičkoj akademiji na Cetinju na predmetu violončelo.

Bavio se i zabavnom muzikom, pa će ostati upamćen kao jedan od najboljih vokalnih džez i pop izvođača u Crnoj Gori, pa i mnogo šire.

Vrijeme i mjesto sahrane Perazića biće naknadno saopšteni.

Portal Analitika