Društvo

O zahtjevu će se izjasniti Statutarna komisija SSCG

3007nikcevicok
S
tatutarna komisija Saveza sindikata (SSCG) izjasniće se o zahtjevu 13 granskih sindikata za sazivanje vanrednog Kongresa sindikalne organizacije, zaključeno je na sjednici Glavnog odbora.

O zahtjevu će se izjasniti Statutarna komisija SSCG
Portal AnalitikaIzvor

Generalni sekretar SSCG, Marko Nikčević, kazao je da je Statutarna komisija jedina nadležna da ocjenjuje legalitet i legitimitet određenih zahtjeva i da je jedan od zaključaka Glavnog odbora da ona zauzme stav o zahtjevu granskih sindikata.

Na sjednici su donešena još dva zaključka - da se što prije konstituišu organi Saveza u skladu sa novim Statutom i da je članstvo, odnosno predstavnici članstva koji su bili na sjednici, podržali aktuelno rukovodstvo SSCG.

»Ovdje su bili ljudi iz sindikalnih organizacija sa cijele teritorije Crne Gore i moglo se vidjeti da tu postoji jedinstvo i da je SSCG moćniji i stariji od svih podjela i svih onih koji žele da ga unište i sruše i oni to neće uspjeti«, rekao je Nikčević nakon sjednice Glavnog odbora.

On je ocijenio da je to bio još jedan u nizu teških sastanaka sindikalaca gdje se otvoreno priča o problemima i to je jedan od pravih načina za njihovo prevazilaženje.

»Nažalost, jedan dio kolega nije bio tu i nijesmo mogli da sučelimo stavove i argumente na najbolji način, ali vrijeme koje je pred nama nadam se da će nam donijetu i tu situaciju da otvoreno popričamo o svim problemima i otklonimo suštinske uzroke koji su dublji nego što se pokušava predstaviti«, poručio je Nikčević.

Sekretar za teritorijalne oblike organizovanja SSCG, Branko Gardašević, pozvao je kolege na jedinstvo i konstruktivan rad kako bi opravdali mjesta koje pokrivaju u Savezu i sve što treba da opravdaju prema članstvu.

»Još jednom bih zamolio pojedince da se otklone ličnih sujeta, aspiracija i nedoumica i da se vrate u SSCG da zajednički ispoljimo i negodovanja i pozitivne stvari i krenemo naprijed sa ovim rukovodstvom na čelu sa Nikčevićem«, kazao je Gardašević.

Predstavnici 13 granskih sindikata, koji djeluju u okviru SSCG, podnijeli su zahtjev za sazivanje vanrednog Kongresa sindikalne organizacije kao reakciju na najavu rukovodstva o formiranju radničke partije i na činjenicu da objavljeni tekst nedavno usvojenih izmjena Statuta radničke organizacije, nije u skladu sa izvornim.

Rukovodstvo SSCG je demantovalo da je ta sindikalna organizacija osnivač bilo koje političke partije, tvrdeći da je to podla insinuacija grupe njenih članova, koji iniciraju sazivanje vanrednog Kongresa.

 

Mina business

Portal Analitika