Društvo

IVANOVIĆ: U Podgorici 500 hektara pod ratarskim i povrtlarskim kulturama

peroiekipa0507
U
kupne površine pod žitaricama obuhvaćene proljećnjom sjetvom na području opštine Podgorica veće su za 16,5 odsto u odnosu na uporedne podatke iz 2013. godine, čime je područje glavnog grada po zasijanim površinama dostiglo četvrto mjesto u odnosu na ostale crnogorske opštine. Kada se saberu ratarske i povrtlarske kulture, prvi put se preskočila brojka od 500 hektara, i to onih koji su u režimu subvencija, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

IVANOVIĆ: U Podgorici 500 hektara pod ratarskim i povrtlarskim kulturama
Portal AnalitikaIzvor

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović prilikom današnjeg obilaska žetve pšenice u Zeti, izrazio je zadovoljstvo zbog podataka koji pokazuju ovogodišnji rast površina pod ratarskim i povrtarskim kuluturama na prostoru Podgorice.

- Prošle godine pod ratarskim kulturama nalazilo se 278 hektara, a ove 324 hektara, što predstavlja rast od 16,5 odsto. Dodamo li površine pod povrtaskim kulturama, dobijamo preko 500 hektara koje se nalaze u režimu subvencija. To je dobar rezultat. Ali, moramo ići dalje i postaviti nove ciljeve. Osvojili smo 500 hektara, hajde da cilj za 2015. godinu bude 550 hektara. Hajde da nastavimo rast za narednih 10 odsto - poručio je ministar Ivanović, koji je danas obišao najvećeg proizvođač žitarica u podgoričkoj opštini, porodicu Novaković.

Prema podacima koje je upravo obradilo Ministarstvo poljoprivrede, kada je u pitanju proljećna sjetva, najveće površine pod ratarskim i povrtarskim kulturama nalaze se u Bijelom Polju - 599h hektara, Pljevljima - 587 hektara i Rožajama - 506 hektara. Sa 500,4 hektara Podgorica se nalazi na četvrtom mjestu, s tim što glavni grad, prije svega zbog klime, prednjači u povrtarskim kulturama.

Ivanović je pojasnio da je riječ o 500 hektara koji su u sistemu subvencija, ali da su zasijane površine i veće, jer postoje vlasnici koji nisu ispunili sve uslove da dobiju subvencije.

Dodao je da je broj individulanih korisnika subvencija na prostoru opštine Podgorica za 23 manji u odnosu na 2013. godinu i pojasnio da postepeno dolazi do ukrupnjivanja površina koje se obrađuju.

- Podsjetiću da smo od ove godine predstavili nove procedure koje su malo zahtjevnije i koje očigledno jedan dio poljoprivrednih proizvođača nije uspio da ispuni. Ispunjenje procedura je bitno, prije svega iz razloga veće posvećenosti ovog Ministarstva pitanjima bezbjednosti hrane i postepenog poboljšanja standarda proizvodnje koje nameće proces pridruživanja Evropskoj uniji. S druge strane, uz podršku Vlade, Ministarstvo poljoprivrede obezbijedilo je subvencije za gorivo za sve poljoprivredne proizvođače, ponudilo podršku osiguranju usjeva i objekata, i na kraju, kroz mjere Agrobudžeta, utvrdilo podršku za povrtarske i ratarske kulture. Dakle, svi koji su posvećeni razvoju pljoprivrede, imaju podršu ovog ministarstva i Vlade - zaključio je Ivanović.

Dobar primjer ispunjavanja očekivanja u smislu unapređenja proizvodnje je i porodica Novaković koja unazad nekoliko godina konstatno povećava površine pod zasadima žitarica, nabavlja novu mehanizaciju, smanjuje troškove proizvodnje, planira nova ulaganja u cilju postizanja još veće konkuretnosti.

Ove godine, Novakovići su posijali 80 hektara, uglavnom raži, zatim pšenice i kukuruza. Dio razgovora ministra Ivanovića sa Novakovićima išao je u pravcu razmatranja podrške Ministarstva za njihove buduće projekte, kroz mjere IPARD like, programa, kasnije IPARD-a.

Ljubo Novaković kaže da iz ove godine zasijane površine veće za oko 20 odsto, i da nema problema sa plasmanom žitarica u domaćim mlinovima. Ove godine, kako kaže, nabavio je i dva nova kombajna, a za naredne godine planira nabavku velikog traktora, izgradnju mini sušare, silosa i druge opreme i objekata.

Novakovići godinama svojim kombajnima žanju žitarice i ostalim proizvođačima. Ove godine požnjeli su oko 400 hektara, ali ih je kišno vrijeme omelo da posao već završe.

- Vrijeme svakako neće uticati na kvalitet, pretpostavljamo da hoće jednim dijelom na prinose - ističe Novaković, koji će svoje proizvode ponuditi tržištu, udruženo sa nekoliko kolega iz Zete, takođe većih proizvođača.

Uticaj vremenskih uslova na kvalitet i prinose bila je jedna od tema razgovora ministra Ivanovića sa Novakovićima. Ministar je još jednom pozvao sve poljoprivredne proizvođače da razmišljaju o mjerama osiguranja, te da podijele rizik poslovanja.

Portal Analitika