Društvo

Hrvatska kontrola letjenja zahvalila na pomoći

kotrolalae
H
rvatska kontrola letjenja zahvalila je kolegama iz Srbije i Crne Gore (SMATSA) na profesionalnom i brzom reagovanju 30. jula, kada su preuzeli kontrolisanje vazdušnog prostora iznad teritorije Hrvatske i dijela Bosne i Hervegovine, koje je zahvatilo nevrijeme.

Hrvatska kontrola letjenja zahvalila na pomoći
Portal AnalitikaIzvor

Iz SMATSA-e su podsjetili da je 30. jula ta kompanija preuzela kontrolu nad vazdušnim prostorom iznad cijele Hrvatske i dijela teritorije Bosne i Hercegovine, jer je došlo do prekida u snabdijevanju električnom energijom, što je onemogućilo pristup osnovnim sredstvima za kontrolu letjenja- radarske slike i frekvencija.

-  Hrvatska kontrola letjenja zahvalila se Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore na profesionalnom i brzom reagovanju kada je SMATSA preuzela kontrolisanje tog vazdušnog prostora - navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz kotrole letjenja Hrvatske, 30.jula se dogodio najgori i najstrašniji incident u njihovoj istoriji.

- Tog, ne tako opterećenog dana i sata tokom naše dnevne rutine, imali smo 119 preleta i osam otvorenih sektora. Kakvo je to bilo iznenađenje, kakav šok za dobro obučene i iskusne kontrolore - kaže se u pismu.

Prema njihovim riječima, tih 35 minuta dok im kolege iz SMATSA-e nisu raščistile nebo, bili su za većinu kontrolora najšokantniji i najgrozniji minuti u njihovim karijerama.

Povodom pružanja pomoći Hrvatskoj kontroli letjenja, direktor SMATSA-e, Radojica Rovčanin, kazao je da su apsolutno svi avioni ostali bez navigacije sa zemlje, pa su u pomoć priskočili i drugi provajderi.

“Pojačali smo smjene, veliki broj ljudi se ponovo vratio na posao”, kazao je tada Rovčanin.

SMATSA kontroliše vazdušni prostor Srbije, Crne Gore, dijela južnog Jadrana i 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora BiH.

 

foto: www.ekapija.com

Portal Analitika