Društvo

Skromnije izdanje festivala “Bar-Etno luka”

0508-bar
M
nogo skromnije, sa manje učesnika, i samo jedne večeri, i ove godine će biti održan Festival Etno muzike „Bar – Etno luka“, treći po redu.

Skromnije izdanje festivala “Bar-Etno luka”
Portal AnalitikaIzvor

Na koncertu nazvanom „Veče pjesme od meraka" nastupaju pjevač Zdravko Đuranović i Tamburaški sastav “Taslidža” iz Pljevalja, a specijalni gost je barski harmonikaš Omer Hodžić.

Ovoga puta na Festivalu nema regionalno zvučnih imena kao što je to bilo pretprošle godine, kada je Festival započinjao sa velikim ambicijama. Te 2012. godine su u dva dana na Londži nastupili “Mostar Sevdah Reunion”, Esma Redžepova, Familija Querimaj, te barska Etno grupa “Zora” i Svetlana Raičković i njena grupa “Grlice”. Prošlog avgusta su se na pozornici Starog barskog grada, takođe dvije noći zaredom, publici predstavili Orkestar Omera Hodžića sa solistima Čedom Markovićem, Zoranom Kalezićem, Danicom Nikić i Radojem Simonovićem, novinar Milan Vujović, kao i Zdravko Đuranović i Slaven Knezović bend.

Kako je najavljeno pri pokretanju festivala, ideja projekta je povezivanje različitih kultura, oživljavanje tradicije, istorije, kako muzike i etno kulture, tako i samog Starog Bara, koji predstavlja jednu od najljepših tvrđava na Balkanu. Takođe, želio se istaći i koncept multietničnosti, ujedinjavanja naroda kroz umjetnost i kulturu. Festival nije takmičarskog karaktera, a ulaz je besplatan.

Koncert u Starom barskom gradu, u organizaciji JP Kulturni centar Bar, počinje večeras u 21 sat.

Ž.M.

Foto: portalanalitika.me

 

Portal Analitika