Abiznis

Ročište u Nikoziji odgođeno za 15. septembar

0508kombinatok
R
očište po tužbi En plus grupe protiv Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) zbog vraćanja duga od 44 miliona eura odgođeno je za 15. septembar  zbog prikupljanja novih dokaza, saznaje Portal Analitika.

Ročište u Nikoziji odgođeno za 15. septembar
Portal AnalitikaIzvor

Prvo ročište u sporu koji je pred Okružnim sudom u kiparskom gradu Nikoziji protiv KAP-a pokrenula ruska En plus grupa, je već jednom odgođeno, i to krajem jula. En plus grupa tužila je KAP zbog duga od 44 miliona eura, a sud u Nikoziji prethodno je zabranio sve transakcije imovinom podgoričke fabrike, uključujući i njenu prodaju Unipromu za 28 miliona eura.

Iz En plus grupe tada je saopšteno da su rješenja suda u Nikoziji obavezna za izvršenje, shodno postojećim međunarodnim sporazumima Crne Gore.

En plus grupa i Centralnoevropska aluminijska kompanija (CEAC) pokrenule su zbog KAP-a dva arbitražna postupka, dok su u podgoričkom Privrednom sudu pokrenuli niz parnica.

Stečaj je u KAP-u uveden 8. jula prošle godine, od kada je njime upravljao državni Montenegro bonus, dok Uniprom organizuje proizvodnju od 19. jula.

Strukture En plus grupe ranije su pokrenule dva arbitražna postupka protiv crnogorske Vlade, u vezi sa kršenjem uslova pomirenja iz 2009. godine, kao i Međuvladinog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Kipra i Crne Gore. Ukupni iznos potraživanja prema Vladi Crne Gore po tim tužbama iznosi više od 700 miliona eura, uključujući naknadu štete koju su strukture En plus grupe pretrpjele zbog postupanja crnogorske Vlade, kao i povrede ranije zaključenih partnerskih sporazuma sa investitorom.

Portal Analitika