Abiznis

Zašto se žmuri na šverc cigareta?

0508cigarePOCETNA
Pad legalnog prometa cigareta u Crnoj Gori od preko 20 procenata u prvoj polovini godine pokazuje da se borba protiv sive ekonomije u ovom segmentu ne sprovodi po principu "nulte tolerancije", kako se u okviru kampanje "Budi odgovoran" pokušava prikazati javnosti. Šverc cigareta, naravno, nije nov fenomen, ali ako se u vrijeme sankcija ova pojava tolerisala zbog kupovine socijalnog mira, postavlja se pitanje - zašto se danas "žmuri na oba oka", prije svega kad je riječ o nadležnim inspekcijskim službama?

Zašto se žmuri na šverc cigareta?
Portal AnalitikaIzvor

 

U Crnoj Gori je u prvih šest mjeseci ove godine legalno prodato 407 tona cigareta, a u istom periodu prošle godine - 526 tona. Na toj razlici - 119 tona - nadležna Agencija za duvan procjenjuje količinu ilegalno prodatih cigareta, odnosno veličinu crnog tržišta u Crnoj Gori. To je uticalo na gubitak budžetskih prihoda po osnovu akciza, koji su tri miliona eura manji u odnosu na isti period 2013. godine.

0508radnitimsastanak
U Izvještaju Radnog tima za suzbijanje sive ekonomije na tržištu duvanskih proizvoda, koji je Vlada nedavno usvojila, konstatuje se da navedeno stanje "upozorava na preduzimanje energičnijih mjera".

- Obećana podrška da će se švercom baviti svi nadležni državni organi na najodgovorniji način, nije dala očekivane efekte. Uklanjanje uličnih prodavaca cigareta, kao krajnjih subjekata u lancu šverca duvana, nije dovelo do zaustavljanja ilegalne prodaje cigareta. Ulični šverceri su samo privremeno uklanjani i odmah nakon odlaska inspektora ili policije, ponovo se vraćali na svoje, standardne punktove prodaje, konstatuje se u u Izvještaju, uz bitnu napomenu da su ulični prodavci konstantno dobro snadbjeveni i da mogu "u vrlo kratkom roku na ulicu iznijeti nove paklice cigareta".

Prevedeno na jezik svakodnevice: policijske patrole i povremeno zastrašivanje uličnih prodavaca  nije opsežna, organizovana i djelotvorna borba protiv sivog tržišta cigareta.

- Ukoliko zaista želimo da se izborimo sa švercom duvana, očigledno je,da je za dostizanje toga cilja nophodna još odlučnija borba nadležnih organa, prije svega, aktivnostima i mjerama iz nadležnosti Uprave policije i Uprave carina, ali i ostalih inspekcijskih organa, koji moraju dati svoj puni doprinos na inteziviranju aktivnosti pojačanog nadzora nad prometom duvanskih proizvoda, poručuje se u izvještaju.

Što tačno znači “odlučnija borba” policije i inspekcija nije baš najjasnije, niti djeluje kao osmišljena borba.

Inače, radni tim za suzbijanje sive ekonomije na tržištu duvanskih proizvoda formirao je ministar finansija Radoje Žugić početkom februara tekuće godine, sa zadatkom preduzimanja mjera i aktivnosti u borbi  protiv ilegalne prodaje cigareta. Tim je sačinjen od predstavnika Agencije za duvan, Poreske uprave, Uprave carina, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave policije, te Komunalne policije Glavnog grada…

0508branislavabozovicProblem neregistrovanih trgovaca cigaretama: Šefica radnog tima i direktorica Agencije za duvan Branislava Božović izjavila je Portalu Analitika da sivu ekonomiju na tržištu cigareta, u užem smislu, čine neregistrovani proizvođači i trgovci na veliko i na malo cigaretama, odnosno subjekti koji nemaju firmu, ili nijesu dobili dozvolu za obavljanje ovih djelatnosti.

-Sve ostale nepravilnosti u proizvodnji ili prometu cigareta označavaju se kao kršenja pojedinih zakona koji regulišu navedene ekonomske djelatnosti. Ulični prodavci su najvidljiviji krajnji učesnici u radnjama koje obuhvata crno tržište cigareta. Zakonom o duvanu su propisane procedure dobijanja dozvola od Agencije za duvan za obavljanje djelatnosti proizvodnje i prometa cigareta za sve učesnike u tom lancu. Shodno tome, uvozom cigareta se bave kompanije koje su dobile dozvolu od Agencije za duvan, a naplata akcize je nadležnost drugih državnih organa- kazala je Božović.

Ona je uvjerena da se manjak od tri miliona eura prihoda od akciza u prvom polugođu može nadomjestiti u drugoj polovini godine, vraćanjem cigareta iz ilegalnih kanala prometa u legalne tokove.

Samo još da se rastumači: ko će i kako to da sprovede u djelo, ako država nije mogla – ili nije htjela – da upre prstom na ilegalne proizvođače? Jer, u ovom slučaju je, na osnovu prometa novca na sivom tržištu (tri miliona) sasvim jasno da nije riječ o pojedinačnim slučajevima ili pak primitivnom švercu u graničnim područjima. Prema nekim nezavisnim istraživanjima, centar distribucije nelegalnih cigareta je u Podgorici, gdje postoji nekoliko magacina u kojima se kupuju cigarette na veliko. Javna je tajna da se na pijaci u Tuzima snabdijevaju mnogi podgorički ulični prodavci. Nije, međutim, tajna da je državni budžet oštećen za nekih tri miliona eura.

Na gubitku i legalni distributeri: Osim države, zbog švercovanih cigareta na gubitku su I legalni proizvođači, uvoznici i distributeri, među kojima najviše kompanija Rokšped, uvoznik koji pokriva oko 60 odsto legalnog tržišta.

Direktor za ekonomsko-komercijalne poslove Rokšped grupe Prokopije Perić kazao je Portalu Analitika da je državni budžet definitivno najveća "žrtva" nelegalnog prometa cigareta, imajući u vidu da oko 70 odsto maloprodajne cijene paklice ide državi.

-Mi smo u prvoj polovini godine zabilježili pad prodaje cigareta od 25 odsto, na šta je sigurno uticalo i crno tržište. Ukupna vrijednost tržišta cigareta na godišnjem nivou procjenjuje se na oko 110 miliona eura. Svake godine imamo trend pada prodaje zbog kampanja o štetnosti pušenja, ali taj pad nije veći od pet procenata. Vlada je donijela, usuđujem se reći, idealan akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije i ako se mjere iz tog plana budu realizovale u skladu sa planiranom dinamikom, ova pojava se može zaustaviti u drugoj polovini godine. Podržavamo sve napore Vlade da izađe na kraj s ovom negativnom pojavom- istakao je Perić.

0508pericprokopijeOn je pojasnio da je jedini način na koji Rokšped može da se bori protiv nelojalne konkurencije-niskom cijenom jeftinijih cigareta.

-Osnovni i najveći problem ilegalnih cigareta je kvalitet. Pušačima treba objasniti da je štetnost cigareta kontrolisana kad ih nabavljuju preko legalnih uvoznika, kao i da se one skladište u odgovarajućim uslovima. Potrošač koji kupuje cigarete "na crno", bez akcizne markice faktički ne zna ništa o proizvodu koji je kupio- konstatovao je Perić.

Ulični prodavci cigareta posljednja karika: Iz Uprave za inspekcijske poslove je Portalu Analitika saopšteno da su ulični prodavci cigareta tek posljednja karika u lancu nelegalne trgovine duvanskim proizvodima, "zbog čega se, i pored kontinuiranog inspekcijskog nadzora, ova pojava ne može sasjeći u korijenu, ali se kroz inspekcijske kontrole može značajno uticati na njeno suzbijanje".

-Uprava za inspekcijske poslove, Odsjek za tržišnu inspekciju, kontinuirano vrši kontrolu prometa duvanskih proizvoda i na petnaestodnevnom nivou izvještava o rezultatima nadzora Komisiju za suzbijanje sive ekonomije. Od početka turističke sezone po ovom osnovu se vrši  pojačan nadzor na području primorskih gradova, ali i u centralnim i sjevernim područjima, kako u maloprodajnim objektima tako i na pijačnim i vanpijačnim prostorima- naveli su iz Uprave.

Prema zvaničnim podacima Uprave, Tržišna inspekcija je u prvom polugodištu u oblasti prometa duvanskih proizvoda izvršila 1.396 inspekcijskih pregleda i utvrdila 209 nepravilnosti, koje su se uglavnom odnosile na vršenje prometa duvana bez izdatog odobrenja, stavljanje u promet rezanog duvana, stavljanje u promet duvanskih proizvoda koji na pakovanju nemaju podatke o količini katrana, nikotina i ugljenmonoksida, kao i propisanih upozorenja o štetnosti, te neisticanje oznake o zabrani prodaje duvanskih proizvoda maloljetnim osobama.

0508sverccigare
-Pojačana kontrola na javnim površinama i pijačnim prostorima, u saradnji sa policijom i Komunalnom policijom, vršena je do kraja juna posebno na području opština Bar, Budva, Herceg Novi, Podgorica, Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane i Rožaje. Inspektori su u 127 slučajeva oduzeli 10.296 paklica cigareta, 160 kg neobrađenog (rezanog) duvana,  119 pakovanja filtera za cigarete i 65 pakovanja kartica za duvan u ukupnoj vrijednosti od 14.916 eura. Takođe, inspektori su preduzeli upravne mjere, i to 37 ukazivanja i 172 rješenje, od čega 45 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, 125 o privremenom oduzimanju robe i dva rješenja o zabrani prometa robe (cigarete bez slikovnog prikaza). Izdato je 55 prekršajnih naloga u vrijednosti od 11.350 eura i podneseno je 57 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. U 60 slučajeva roba je oduzeta od NN lica - precizirali su iz Uprave.

Da li će carinici i inspektori uspjeti da "zauzdaju" crno tržište cigareta, koje je "procvjetalo" u prvoj polovini godine? U julu je, prema nezvaničnim informacijama Portala Analitika, bilo određenih pomaka u suzbijanju nelegalne trgovine cigaretama, ali se od nadležnih službi očekuju značajniji rezultati, tim prije što je zbog vremenskih (ne)prilika špic turističke sezone počeo u avgustu.

Siniša GORANOVIĆ

Portal Analitika