Abiznis

MF: Građani sve češće prijavljuju nepravilnosti koje uoče

0408odgovoran
P
osljednjih mjeseci građani u prosjeku podnose oko 300 prijava mjesečno, što je oko 10 puta više u odnosu na uporedni period prije pokretanja kampanje „Budi odgovoran“, saopšteno je iz PR službe Ministarstva finansija (MF) Portalu Analitika.

MF: Građani sve češće prijavljuju nepravilnosti koje uoče
Portal AnalitikaIzvor

 

Iz Ministarstva finansija pozivaju građane da do 1. septembra 2014. godine, daju svoje predloge za ulaganje u projekte od opšteg društvenog značaja u okviru druge faze kampanje “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0“.

Podsjećamo odlukom Vlade od 10. aprila 2014. godine, polovina novca od kazni izrečenih po prijavama građana u nastavku kampanje biće uložena u realizaciju projekata od opšteg društvenog značaja koje predlože sami građani.

„Da bi predlozi građana bili uvršteni na kratku listu predloženih projekata, za koje će podnosioci prijava moći da glasaju, potrebno je da budu ispunjeni sljedeći kriterijumi: opšti društveni značaj - potrebno je da projekat podrazumijeva ulaganje u oblast od opšteg interesa; održivost - potrebno je da nadležna državna ili lokalna javna institucija potvrdi spremnost da realizuje predloženu investiciju i obezbijedi njenu održivost, u jasno utvrđenim rokovima i u okviru predviđenog budžeta; ravnomjerna regionalna zastupljenost - konačna lista predloženih projekata biće sačinjena vodeći računa o ravnomjernoj regionalnoj zastupljenosti projekata“, navode iz MF-a.

Maksimalni iznos  sredstava je 50.000 eura po projektu.

„Predlozi se mogu dostavljati e-mail-om na adresu info@budiodgovoran.me, pozivom kol centara Poreske uprave 19707 i Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555, kao i putem društvenih mreža Facebook (www.facebook.com/BudiOdgovoran) i Twitter koristeći haštag #budiodgovoran“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Kako navode od početka druge faze kampanje već je prikupljeno preko 90.000 eura za nove projekte koje građani treba da predlože i izglasaju. Iz ministarstva očekuju da konačna lista predloga bude objavljena i otvorena za glasanje polovinom septembra 2014. godine.

„U nastavku kampanje „Budi odgovoran“, pored već poznatih nepravilnosti u oblasti neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno i kršenja potrošačkih prava, građani takođe imaju mogućnost da ukažu na nepravilnosti na kupalištima. Nepravilnosti na kupalištima se odnose na neoslobađanje polovine plaže od plažnog mobilijara u skladu sa skicom JU Morsko dobro (koja mora biti istaknuta na plaži), pružanje usluga ili prodaja proizvoda na kupalištima bez odobrenja, neizdavanje fiskalnih računa za parking, plažni mobilijar i slično“, stoji u saopštenju.

Iz PR službe Ministarstva finansija kažu da je u prvoj fazi kampanje, za svega šest mjeseci, preko 1.500 građana ukazalo na nepravilnosti, po kojem osnovu je izrečeno preko 500,000 eura kazni.

„Obezbijeđeno je 250.000 eura za pet društveno odgovornih projekata širom Crne Gore, i to za: nabavku medicinske opreme za dječju bolnicu, opremanje tri dnevna centra za djecu sa smetnjama u razvoju, uređenje parka na Ćemovskom Polju, nabavku didaktičke opreme za državne vrtiće i rekonstrucija doma za stare u Risnu“, stoji u saopštenju MF-a.

 

Portal Analitika