Abiznis

DPP za akumulacije na Morači i Komarnici: Koliko teritorije će biti potopljeno?

akumulacijaok
Prema preliminarnim podacima, DPP Morača će predvidjeti akumulaciju na toku od Zlatice, oko 1,5 km uzvodno od mosta na Smokovcu, pa sve do mosta Grlo blizu Manastira Morača. Akumulacija Komaranica će biti dugačka 16, 5 kilometara.

DPP za akumulacije na Morači i Komarnici: Koliko teritorije će biti potopljeno?
Portal AnalitikaIzvor

 

Ministarstvo održivog razvoja, odnosno obrađivači, ove godine pripremaju Detaljne prostorne planove za prostor višenamjenskih akumulacija na Morači i Komarnici. Iako je izrada ovih planova u toku, sasvim je izvjesno da je ovim planovima predviđena izgradnja akumulacija koje će potopiti na desetine kilometara teritorije.

DPP Morača: Detaljni prostorni plan za prostor (DPP) višenamjenskih akumulacija na rijeci Morači se radi za  središnji tok rijeke Morače, na kojem je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane (Andrijevo, Raslovići, Milunovići i Zlatica) i višenamjenske akumulacije uključujući i prostor oko akumulacija, neophodan za realizaciju i druge infrastrukture. Akumulacije se pružaju na toku od Zlatice (oko 1,5 km uzvodno od mosta na Smokovcu) do mosta Grlo (oko 2,5 km uzvodno od manastira Morača).

Dužina toka Morače je 113,4 km, a površina sliva Morače do hidrološke stanice  Podgorica je 2628 km2. Obrađivač plana je konzorcijum “Urbi Montenegro”, “Winsoft” “Geateh” iz Slovenije i “Geos” iz Austrije, navodi se Rezimeu plana uređenje prostora za 2014.godinu.

Plan će utvrditi optimalan razmještaj aktivnosti, fizičkih struktura i stanovništva na području  uticaja budućih višenamjenskih akumulacija, uz uvažavanje ekonomskih, tehničko – tehnoloških, prostorno - funkcionalnih kriterijuma i principa održivog razvoja.

Istovremeno sa izradom DPP-a, a saglasno Zakonu, izrađuje se Strateška procjena uticaja na  životnu sredinu. Izradu ove Strateške procjene donira Vlada Norveške. U ime Ministarstva  spoljnih poslova Norveške NVE – Norveški direktorat za vode potpisao je ugovor sa kompanijom COWI (iz Norveške) o izradi ovog dokumenta.

Ministarstvu je dostavljen Nacrt plana za drugu varijantu visine brane Andrijevo.

U toku je izrada Studije za dopunska istraživanja (11vodotoka u slivu Morače) koja se finansira  iz donatorskih sredstava Slovenije.

DPP Komarnica: Detaljni prostorni plan, koji rade isti obrađivači, se radi za središnji tok rijeke Komarnice sa rijekom Pridvoricom, na kojem je predviđena izgradnja hidroelektrane Komarnica, višenamjenske akumulacije, uključujući i prostor oko akumulacije neophodan za realizaciju i druge infrastrukture. Akumulacija za HE Komarnica proteže se u kanjonskom dijelu srednje Komarnice,  između postojeće akumulacije HE Piva i uzvodno do kanjona Nevidio i do grada Šavnika. Brana je locirana na približno 50 kilometru toka rijeke Pive (računajući od Šćepan Polja), na lokaciji zvanoj Lonci u blizini sela Dub. Buduća akumulacija će se pružati u pravcu istok - zapad i imati dužinu od 16,5 km.

Shodno Zaključku Vlade, usvajanje Predloga plana za obje akumulacije zavisi od izbora koncesionara.

P.Z.

Portal Analitika