Abiznis

Poljoprivrednici zadovoljni sezonom

lub
P
oljoprivredni proizvođači zadovoljni su ovogodišnjom ljetinom i cijenama po kojima plasiraju proizvode uprkos lošim vremenskim prilikama.

Poljoprivrednici zadovoljni sezonom
Portal AnalitikaIzvor

Trenutno je, prema riječima proizvođača, u toku sabiranje ljetine, a zbog učestalih padavina tokom ljeta, povećena je mogućnost za obolijevanje biljaka, koje je bolesti teško održati.

„Sa jedne strane, to je kazna što se sa sezonom kasnilo oko 20 dana, a sa druge strane nagrada, jer dnevne temperature ne prelaze 30 stepeni, što znači da povrće i dalje dobro funkcioniše. To će da produži i berbu, tako da će oni koji su uspjeli da zdravstveno sačuvaju biljke, ove godine dobro poentirati, jer je cijena za većinu proizvoda korektna“, kazao je Danu poljoprivrednik iz Zete Mladen Aligrudić.

On je rekao da su boljem plasmanu domaćih proizvoda doprinijele katastrofalne štete u zemljama okruženja, zbog čega je smanjen uvoz.

Razlog za korektne cijene, prema njegovim riječima, jeste to što hrane fali u čitavom regionu.

Osim povećanog razvoja bolesti kod biljaka, vremenske prilike, odnosno „proljeće u ljetu”, kako je dodao, nijesu pričinile značajniju štetu poljoprivredi, već su, naprotiv, omogućile povećanje zarade. Takođe, domaća proizvodnja se, kako je naglasio, mimoišla sa albanskom robom, koje više nema na tržištu.

„Cijena paradajza je korektna, od 50 do 60 centi, paprike 30 do 40 centi, što bi moglo i bolje, lubenice oko desetcenti, što nije dobro, cijena krompira ima blagu tendenciju rasta i košta 22 do 25 centi po kilogramu, krastavac je od 30 do 35 centi, tako da proizvođač koji je stalno imao robu u ponudi, itekako je solidno prošao“, naveo je Aligrudić.

On smatra da će se, nakon kiše u julu, povećati broj turista, što će se odraziti na veću potražnju za domaćim proizvodima i direktno se odraziti na povećanje cijena.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika