Društvo

Zbog otežanog poslovanja: Ukidaju se predstavništva NTOCG od 1. septembra

38stand
N
acionalna turistička organizacija NTOCG trebalo bi da pripremi prijedloge odluka o ukidanju ili privremenom obustavljanju rada njenih predstavništava od 1. septembra.

Zbog otežanog poslovanja: Ukidaju se predstavništva NTOCG od 1. septembra
Portal AnalitikaIzvor

NTOCG je, zbog otežanog poslovanja predstavništava, predložila njihovo zamrzavanje, odnosno gašenje uz obavezu da se intenziviraju promotivne aktivnosti na tim tržištima vođene iz centrale u Podgorici, kako se to ne bi odrazilo na turistički promet.

Kako se navodi u u Informaciji o predstavništvima NTOCG u inostranstvu, koju je Vlada razmatrala u četvrtak, trenutno postoje četiri predstavništva i to u Frankfurtu, Beogradu, Sarajevu i Ljubljani, prenosi Mina- business.

Vlada je zadužila NTOCG da pripremi prijedloge na osnovu kojih će se donijeti odluke o ukidanju ili privremenom obustavljanju rada predstavništava.

Vlada je zadužila i ministarstva održivog razvoja i turizma i vanjskih poslova i evropskih integracija i NTOCG da se dogovore oko načina dodatne promocije kroz mrežu diplomatskih predstavništava i kroz upućen prijedlog izvršnoj vlasti da usvoji odluku o potrebi jačanja turističkih kapaciteta diplomatsko-konzularnih predstavništava, koja bi bila osnov za delegiranje kadrova u te misije, sa zadatkom promocje i praćenja turističkih tokova.

“Zadužuje se NTOCG da sredstva koja su se izdvajala za plate zaposlenih, zakup prostorija i ostale fiksne troškove, iskoristi za realizaciju dodatnih promotivnih i PR aktivnosti kroz primjenu savremenih marketinških metoda na ciljnim tržištima, kako bi se očuvala konkurentnost”, navodi se u Informaciji.

Vlada je zadužila Ministarstvo održivog razvoja i turizma i NTOCG da dogovore način islate neizmirenih i obaveza prema zaposlenima u prelaznom periodu.

Prvo turističko predstavništvo NTOCG u inostranstvu osnovano je 2008. godine u Frankfurtu. U 2009. godini otvorena su predstavništva u Beogradu i Sarajevu, a tokom 2010. godine i u Ljubljani. U četiri turistička predstavništva je od njihovog osnivanja do kraja prošle godine bilo zaposleno osam osoba i to u svakom predstavništvu po dvije.

“Ove godine saradnik u turističkom predstavništvu u Frankfurtu više nije radno angažovan, tako da je od 1. januara u turističkim predstavništvima u inosranstvu ukupno radno angažovano sedam osoba”, dodaje se u Informaciji.

Nakon odluke iz februara prošle godine, kojom je zaposlenima u predstavništvima zarada umanjena deset odsto u cilju racionalizacije troškova, za bruto zarade zaposlenih u predstavništvima potrebno je izdvojiti na godišnjem nivou oko 240 hiljada eura.

Kako se navodi u Informaciji, trend smanjenja opredijeljenog budžeta NTOCG posljednjih godina uticao je značajno na efikasnost rada predstavništava.

“Od 2010. godine, kada su profunkcionisala sva četiri predstavništva i budžeta od dva miliona eura za promotivne aktivnosti NTOCG, došlo se na nešto preko 800 hiljada eura u ovoj godini”, saopšteno je u Informaciji.

Udio predstavništava u ukupnim troškovima NTOCG konstantno je rastao i sada iznosi skoro 40 odsto, dok su sredstva za njihove aktivnosti svedena na minimum i puko preživljavanje.

“Uporedna analiza turističkih zemalja pokazuje da ukupni troškovi predstavništava, sa svim predviđenim aktivnostima, ne treba da prelaze 20 odsto budžeta jedne nacionalne turističke organizacije”, navodi se u Informaciji.

U tom smislu, kako su dodali, turistička predstavništva u ovom trenutku otežano posluju, nagomilavajući čak i dugove vezane za fiksne troškove, bez sredstava za promotivne aktivnosti u narednom periodu.

“Neizmirene obavete NTOCG prema predstavništvima dospjele su 30. juna na 76,5 hiljada eura”, precizira se u Informaciji.

Izvor: CdM, MINA-business

Portal Analitika