Društvo

Tužilaštvo: Najviše samovlašća i napada na službena lica

38cekic
U
Crnoj Gori je prošle godine prijavljeno je 727 učinilaca krivičnih djela protiv državnih organa, što je oko 30 odsto manje u poređenju sa prethodnom godinom.

Tužilaštvo: Najviše samovlašća i napada na službena lica
Portal AnalitikaIzvor

Sa neriješenim prijavama iz prethodne godine, državni tužioci su imali krivične prijave protiv 932 učinioca.

“Odbačajem su riješene prijave protiv 363 učinioca, optuženo je 436 lica, pa su uz neriješena optuženja iz ranijih godina, sudovi imali u radu optuženja protiv 772 učinilaca”, kaže se u Izvještaju državnog tužilaštva.

Navodi se da je osuđujućom presudom završen postupak protiv 456 učinilaca.

„Pedeset sedam je osuđeno na kaznu zatvora, protiv 29 lica izrečena je novčana kazna, uslovna osuda za 306 osoba, 59 učinilaca je sudski opomenuto, protiv dva učinioca izrečena je mjera bezbjednosti obavezno psihijatrijsko liječenje, dok su tri lica kažnjena radom u javnom interesu“, kaže se u Izvještaju.

Oslobađajućom presudom riješene su optužnice protiv 29 učinilaca ovih krivičnih djela, odbijajućom protiv 23 lica, dok je jedno optuženje obustavljeno.

Na kraju 2013. godine kod sudova je ostalo neriješeno optuženja protiv 263 osobe.

Državni tužioci su, kako se navodi, izjavili 70 žalbi, od čega 32 zbog odluke o kazni i 38 iz drugih razloga. Sudovi su uvažili 19 žalbi.

U prošloj godini najčešće je vršeno krivično djelo samovlašće – prijavljena su 404 učinioca, napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti – 106 lica i skidanje i povreda službenog pečata i znaka – 102 učinioca.

„U ovom periodu državni tužioci su odbacili krivične prijave protiv 301 učinioca, a optužili 391, pa je uz neriješena optuženja iz ranijeg perioda, kod sudova bilo optuženo 704 lica. Sudovi su donijeli osuđujuće presude protiv 429 učinilaca, od kojih je 41 kažnjen zatvotom, 296 je dobilo uslovnu osudu, novčano je kažnjeno 28, sudskom opomenom 59, tri lica radom u javnom interesu, dok je protiv dvije osobe izrečena mjera bezbjednosti obavezno psihijatrijsko liječenje.

Oslobađajućom presudom riješene su optužnice protiv 29, a odbijajućom protiv 23 osobe, dok je jedno optuženje obustavljeno.

 

Mina

Portal Analitika