Društvo

Otvoren Pastoralni centar u konkatedrali Svetog Petra Apostola u Baru

br4
S
večanom Svetom misom danas je otvoren Pastoralni centar nove konkatedrale Svetog Petra Apostola u Baru, na Topolici.

Otvoren Pastoralni centar u konkatedrali Svetog Petra Apostola u Baru
Portal AnalitikaIzvor

Služio ju je, pred nekoliko stotina vjernika iz Bara i regiona, ali i brojnih turista iz svih krajeva svijeta, kardinal Peruđe Gualtiero Basseti, uz sasluženje nadbiskupa barskog Zefa Gashija, te biskupa Kosova Dede Gjergjija i biskupa Sape Luciana Augustina, na četiri jezika: latinskom, italijanskom, albanskom i našem, dok su misne poruke vjernici čitali i na engleskom i poljskom jeziku.

Svečana misa bila je posvećena nadbiskupu barskom Giovanni Pian de Carpineu, koji je bio upravo iz Peruđe i stolovao u Baru od 1252. godine.

„Giovanni je bio poslan od Pape u daleku Mongoliju da bi navijestio tim narodima dobru vijest Jevanđelja i da bi ponio riječ mira. Tako smo i mi danas poslani u brojni narod koji je i u našoj staroj Evropi izgubio pravac bogatstva, jevanđeoskog bogatstva, i ne traži više hleb života koji je bio ishrana u mnogim vjekovima. Mi smo nasljednici slavne istorije, života i svetosti, koja nam dolazi od prošlih vjekova, izvor civilizacije i ljepote. Iako su ponekad zlo i nasilje prodirali u naše kuće i gradove, izvorni navještaj Jevanđelja u svojoj bistrini je bio vazda nagovještaj mira i oslobođenja“, rekao je u svojoj propovijedi kardinal Bassetti.

Gost iz Italije je barskom nadbiskupu poklonio svečanu odeždu i zlatni kalež, rad majstorske radionice iz Peruđe, a biskupima specijalno izrađene medalje. Nadbiskup barski Zef Gashi se u obraćanju zahvalio visokim crkvenim gostima iz Italije, Albanije i sa Kosova, t „djeci i brojnoj pastvi iz svih krajeva koji su za ovu priliku došli u Bar“, a posebnu zahvalnost uputio je inžinjeru Caričiću, koji je projektovao katedralu čiji se završetak očekuje do kraja godine. Poseban ton Svetoj misi dao je hor „Naša lipa“ iz Hrvatskog zagorja, koji je u Crnu Goru došao samo za ovu priliku.

Do septembra će se Svete mise nedjeljom služiti u Pastoralnom centru konkatedrale, koji će, kako je istakao župnik barski don Simo Ljujić, „ubuduće služiti za katihezu, ali i za promocije knjiga, konferencije, i svečane skupove za potrebe Nadbiskupije, ali i čitavog Bara“.

br1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

br2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

br3

Portal Analitika