Društvo

Beč traži od Crne Gore kompromis u slučaju Mogren

0308hotelmogren
A
ustrijska ambasada potvrdila je da je ambasadorka Crne Gore u Beču Slavica Milačić pozvana u tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, gdje joj je saopšteno “veliko razočarenje” Austrije zbog nasilnog zatvaranja hotela “Mogren”, u kome se nalazi njen počasni konzulat-pišu Vijesti.

Beč traži od Crne Gore kompromis u slučaju Mogren
Portal AnalitikaIzvor

Ambasada je time demantovala crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova koje je negiralo informaciju bečkog “Standarda” o oštrom demaršu Beča, navodeći da se radilo o ustaljenoj diplomatskoj praksi i “diplomatskoj komunikaciji u vezi sa svim pitanjima iz domena bilateralne i sveukupne saradnje”.

Kako navode Vijesti,

Milačić

je 24. jula 2014. godine, isključivo zbog nasilnog zatvaranja hotela „Mogren“ u Budvi u kome se nalaze prostorije austrijskog počasnog konzulata, pozvana u austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u Beču, gdje joj je usmeno saopšteno veliko razočaranje Austrije zbog nasilnog zatvaranja hotela bez pravosnažne presude i bez naloga o deložiranju.



Ova reakcija uslijedila je zbog izbacivanja osoblja i gostiju iz budvanskog hotela “Mogren” u kojem se nalazi i počasni konzulat Austrije. Do diplomatskog skandala došlo je nakon što je obezbjeđenje hotela, 24. jula spriječilo dvojicu austrijskih državljana, kao i počasnog konzula te zemlje u Crnoj Gori, vlasnika kompanije “Merkur system”

Milana Mrvaljevića

da uđu u prostorije koje su u hotelu.



“Standard” je pisao da je

Milačićevoj

predata protestna nota, jer službenici nijesu pokazali sudsko rješenje. Iz MVPEI je saopšteno da su “Crna Gora i svi njeni organi preuzeli mjere i aktivnosti kako bi se zaštitile prostorije konzulata i osiguralo normalno i nesmetano funkcionisanje u skladu sa Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima”.



“Ambasadorki Milačić takođe je saopšteno, da za Austriju ova afera oko zatvaranja hotela nije okončana i da sa crnogorske strane treba da bude urađeno sve kako bi se postigao kompromis u sudskom sporu između “Budvanske rivijere” i kompanije počasnog generalnog konzula

Milana Mrvaljevića

, a koji traje duže od deset godina-saopšteno je iz ambasade.



I predsjednik Austrije

Hajnc Fišer

uputio je pismo predsjedniku Crne Gore

Filipu Vujanoviću

i zamolio ga da se “založi za fer i pravno rješenje slučaja”.



Izvor:

Vijesti
Portal Analitika