Društvo

Otvoren Festival prijateljstva, učestvuje delegacija Crne Gore

amerok
S
edamnaesti Internacionalni “Festival prijateljstva” Goražde 2014 svečano je otvoren u petak veče, 1.avgusta pred nekoliko hiljada gradjana Goražda i njihovih prijatelja koji su stigli u grad na Drini upravo zbog festivala.

Otvoren Festival prijateljstva, učestvuje delegacija Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Ispred crnogorske delegacije na svečanom otvaranju govorio je mr Amer Ramusović, gl,urednik časopisa Komuna koji je između ostalog rekao da je čast biti u društvu književnika, umjetnika, filmskih stvaralaca iz 20 država iz čitavog svijeta, a posebno što se naša država prvi put pojavljuje na ovoj velikoj kulturnoj internacionalnoj manifestaciji koja traje već sedamnaest godina.

On je dodao da je čast tim veća što crnogorsku delegaciju predvodi mr Željko Rutović, pomoćnik ministra kulture.

Inače, program XVII Internacionalnog "Festivala prijateljstva" Goražde 2014. počeo je , u večernjim satima, otvaranjem Ljetnjeg sajma knjige «Šahinpašić» d.o.o. Sarajevo i drugih izdavača na platou ispred Centra za kulturu. Sajam je zvanično otvorio Šemsudin Gegić koji u svom kratkom obraćanju ukazao na važnost knjige u današnjem vremenu. Poslije otvaranja sajma u Gradskoj art galeriji uslijedilo je otvaranje izložbe djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji/ILK „Boje prijateljstva“ Goražde 2013. Izložbu su presjecanjem vrpce zvanično otvorili načelnik Opštine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović, pomoćnik načelnika Saint Brieuc-a, Said Bendarraz i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika iz Goražde, Enver Kraišnik. Pravu festivalsku atmosferu dodatno je upotpunio promenadni koncert ulicama grada Duvačkog orkestra iz Travnika uz pratnju Kulturno umjetničkih društava koja su uzela učešće u smotri folklora što je privuklo pažnju brojnih posjetilaca Festivala.

Nakon toga je uslijedio svečani dio programa i zvanično otvaranje XVII Internacionalnog ''Festivala prijateljstva'' Goražde 2014.

Potom je u prisustvu zvanica, gostiju, prijatelja Festivala, uz zvuke festivalske himne, veliki vatromet, te podizanje festivalske zastave, svečano otvoren XVII po redu Internacionalni ''Festival prijateljstva'' Goražde 2014. od strane načelnika Opštine Goražde dr.sci. Muhameda Ramovića.

Prema programu Festivala Crna Gora će se predstaviti večeras promocijom časopisa Komun@ na kojoj će govoriti: Vedrana Tadić Tarilo, gl.urednica revije “Magazin” iz Podgorice, Braho Adrović,književnik i dugogodišnji novinar, Sandra Bajević, direktorica Radija 303 iz Rogatice i Amer Ramusović, glavni urednik Komune.

Inače crnogorskoj delegaciji koju je predvodio Željko Rutović, pom.ministra kulture, na Festivalu je ukazivana posebna pažnja domaćina, ali i njihovih komšija.Tako je delegaciju kulturnih radnika iz Crne Gore primio načelnik Opštine Goražde dr Muhamed Ramović, kao i njegov kolega iz Rogatice Tomislav Puhalac.

Predstavljanje Crne Gore na ovogodišnjem Festivalu biće završeno u nedjelju 3.avgusta predstavljanjem književnog stvaralaštva Braha Adrovića, autora deset knjiga poezije i romanima Saše Radunovića.

K.I.

 

 

Portal Analitika