Društvo

Počela puna primjena Zakona o tahografima

tahografok
Z
akon o radnom vremenu i pauzama u toku radnog vremena mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu (Zakon o tahografima) dobio je svoju punu implementaciju time što je Inspekcija za drumski saobraćaj–Ministarstva saobraćaja i pomorstva nedavno opremljena najsavremenijom opremom za očitavanje memorijskih kartica iz digitalnih tahografa, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Počela puna primjena Zakona o tahografima
Portal AnalitikaIzvor

Podsjeća se, da su Evropskim sporazumom o radu posade na vozilima koja obavljaju međunarodne drumske prevoze (AETR sporazum), kojeg je Crna Gora potpisnica i Zakonom o tahografima propisana određena ograničenja trajanja vremena upravljanja vozilima i obavezni odmori vozača. Takođe, propisana je i obaveza da sva nova vozila (autobusi i teretna vozila), koja se prvi put registruju u Crnoj Gori poslije 16. juna 2010. godine, moraju imati ugrađen digitalni tahograf.

-Kroz svoju osnovnu funkciju, digitalni tahograf utiče na povećanje bezbjednosti u drumskom saobraćaju jer omogućava preciznu evidenciju i kontrolu brzine vožnje, pređenog puta, radnog vremena profesionalnih vozača, potrebnog odmora, pauza i sl, navodi se u saopštenju.

Inspekcija za drumski saobraćaj-Ministarstva saobraćaja i pomorstva će zajedno sa službenicima saobraćajne policije u narednom periodu intenzivirati kontrole autobuskih i teretnih prevoznika i njihovih zapisa iz digitalnih tahografa u cilju povećanja bezbjednosti saobraćaja na putevima, poštovanja pravila o dozvoljenom vremenu upravljanja vozilom i propisanim odmorima vozača, kao i unaprjeđenju usluge prevoza putnika i tereta.

 

Portal Analitika