Društvo

Lake Fest: Prikupljeno 30.000 iskorišćenih plastičnih čaša

krupac
U
sklopu akcije “Rock & Recycle” posjetioci nedavno završenog muzičkog festivala Lake Fest pokazali su ekološku svijest i skupili oko 30.000 iskorišćenih plastičnih čaša, kako bi festivalski prostor ostao čistiji.

Lake Fest: Prikupljeno 30.000 iskorišćenih plastičnih čaša
Portal AnalitikaIzvor

“Kao i prošle godine, u saradnji sa Ekološkim pokretom “Ozon”, Pivara “Trebjesa” je organizovala ovu akciju, uz sistem simboličnog nagrađivanja – za 20 prikupljenih plastičnih čaša posjetioci festival su dobijali majicu sa porukom kampanje. Htjeli smo da pokažemo da i kad se provodimo, ne smijemo zaboraviti da priroda oko nas mora ostati lijepa i lišena otpada”, saopštila je Natalija Milić, menadžer korporativnih komunikacija Pivare “Trebjesa”.

Ekološke akcije, po kojim Lake Fest postaje prepoznatljiv, obuhvatile su i skupljanje alumijumske ambalaže, za šta su bili zaduženi aktivisti iz Fondacije „ReCan“. Oni su drugog festivalskog dana u sproveli program Svaka limenka se računa (Every can counts), u sklopu kojeg su kamperi mogli da presuju limenke u ručnoj presi. Za najaktivnije među njima „ReCan“ je obezbijedio nagrade – komplete ulaznica za Lake Fest 2015. Tokom ove akcije sakupljeno je oko 500 limenki, što je premašilo očekivanja.

Ove godine festivalski prostor i kamp bili su opremljeni i namjenskim kontejnerima za separatno odlaganje papira, kartona i najlona, čime se otišlo korak dalje u odnosu na prethodni Lake Fest, a u tom segmentu logističku podršku je pružio operater Recomont DOO u saradnji sa Centrom za reciklažu Nikšić.

Sav prikupljeni ambalažni otpad u sklopu pomenutih akcija predat je, shodno Zakonu o upravljanju otpadom, ovlašćenom recikleru.

,,Lake Fest definitvno postaje prepoznatljiv i po ekološkim akcijama, prije svih Rock&Recycle, za koju su posjetioci festivala i ove kao i prethodne godine dali veliki broj komplimenata, zbog čega svi mi treba da budemo ponosni. Ideja ne samo da je zaživjela na prostoru krupačkih topola, već se i drugi festivali interesuju za takav model animiranja posjetilaca, svjesni problema nepravilnog odlaganja otpada, koji nesporno utiče na krajnji utisak svih. Veoma nam je drago što tim koji stoji iza Lake Festa, a tu mislim i na sponzore, čine i tri dobitnika nagrade Zelena zvijezda, pa samim tim i naš angažman biva znatno olakšan, jer radimo sa partnerima koji razumiju potrebu pravilnog upravljanja otpadom i odgovoran odnos prema prostoru na kom se održava festival. Ambicije rastu iz godine u godinu i mi već planiramo kako sledeće godine još unaprijediti i obogatiti ekološki program festivala, gdje ćemo siguran sam imati i podršku partnera“, rekao je Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta ,,Ozon“.

 

 

Portal Analitika