Društvo

Drugi Etno bazar sjutra u Starom Baru

0108barbazar
D
rugi Etno bazar, koji organizuju Organizacija žena Bara i Rotari klub Bar, biće sjutra održan u Starom gradu, sa početkom u 18 časova.

Drugi Etno bazar sjutra u Starom Baru
Portal AnalitikaIzvor

Autorke projekta, Anastazija Miranović i Gordana Vujović, potrudile su se da, uprkos finansijskim teškoćama koje prate kulturne manifestacije, program Bazara bude kvalitetan i zanimljiv, da posjetiocima, među kojima će sigurno biti mnogo turista, na najbolji i najljepši način predstavi dio kulturne baštine Bara, Crne Gore i regiona.

Tema drugog bazara je – čipka. Autorima i organizatorima je veoma drago što će gošće Bazara biti članice udruženja „Gračaničko keranje“ iz bosanskog gradića Gračanice. One će pokazati čipku koja u ovom kraju postoji nekoliko stotina godina, a vrijedne i umješne žene su je obnovile, prilagodile novom vremenu, zaštitile i pokazale ljubiteljima tradicionalnih rukotvorina širom Evrope. Osmislile su i mali, bijelo-zeleni „Srebrenički cvijet“, koji na reverima nose i poznate holivudske zvijezde.

Za organizatore je izuzetno važan korak uspostavljanje saradnje sa ženama iz Ostrosa, koje su, kroz projekat barskog Biznis start-up centra, nedavno osnovale udruženje, čije članice su prošle nekoliko kurseva za šivenje, krojenje i filcovanje vune. Posebno su posvećene izradi čipke koja se tradicionalno radi u Krajini. Njihove radove posjetioci će vidjeti na modelima koje je, specijalno za ovu priliku, kreirala Anastazija Miranović.

Svoje čipke, ali i druge rukotvorine, pokazaće vrijedne i darovite Baranke, kao i žene sa Cetinja, iz Budve, Kotora, Risna, Ulcinja i drugih crnogorskih gradova.

„Izuzetno smo ponosni što će – zahvaljujući ljubaznosti Nade Radović, profesorice u penziji, čuvarke i posljednje čipkarice autentične Dobrotske čipke - posjetioci Etno bazara u Baru moći da vide ovu znamenitu čipku, koja je nastala u 12. vijeku. O kakvoj vrijednosti se radi, najbolje govori podatak da je Dobrotska čipka zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore. Pored izuzetnih eksponata koji svjedoče o dugoj istoriji i tradiciji starih zanata, na bazaru će biti promovisana publikacija Biznis start-up centra 'Žene koje pomjeraju granice'. Riječ je o analizi ženskog preduzetništva i primjerima dobre prakse u opštini Bar. Posjetioci bazara upoznaće neke od 28 izuzetnih žena. Interesantno je da su neke od njih i aktivne učesnice i saradnice u pripremi prvog i drugog Etno bazara - rekla je medijima Gordana Vujović, jedna od organizatorki.

Etno bazar realizuje se kao prateći dio programa 27. Barskog ljetopisa.

Ž.MILOVIĆ

Portal Analitika