Društvo

MEDENICA: Naredni period teži za pravosudni sistem

medenica
E
konomska nezavisnost najbitnija je za samostalnost sudija, kazala je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, ocjenjujući da će sledećih pet godina za sudsku vlast biće mnogo teže, zahtjevnije i složenije, zbog reformskog procesa predviđenih u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

MEDENICA: Naredni period teži za pravosudni sistem
Portal AnalitikaIzvor

Medenica, koja je ponovo izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda na sjednici Sudskog savjeta u subotu, položila je danas zakletvu.

“Čast i privilegija je svakog pravnika da bude na čelu najvišeg suda u državi, i čelnik sudske vlasti. Za mene je to osim časti i velika obaveza i odgovornost. To sam dobro za ovih prethodnih godina osjetila i dobro znam šta me čeka”, rekla je ona nakon polaganja zakletve.

Medenica je kazala da se pokazalo da nije pogriješila i precijenila rezultate sudske vlasti u proteklom reformskom periodu, i svoju ulogu u tome.

“Sudije Vtrhovnog suda su procjenjivale i ocjenjivale svaki moj potez, i kao stručnjaka pravnika i kao menadžera, i očigledno zaključili da sam dobro radila, zajedno sa njima”, navela je ona.

Medenica je ocijenila da je završeno dosta ali ne i dovoljno. “Mislim da će sledećih pet godina biti mnogo teže za sudsku vlast, mnogo zahtjevnije i složenije, jer ulazimo u nov reformski proces koji je diktiran pregovaračkim poglavljima 23 i 24”, kazala je ona.

Ona je ukazala da Zakon o sudovima i Sudskom savjetu ponovo na detaljan način utvrđuju odgovornosi i obaveze nosilaca sudske vlasti.

Medenica je saopštila da joj smeta i da će se suprostaviti da pored obaveza i odgovornosti koje postoje, sudije moraju imati i prava.

“Mi koji nosimo sudijsku odoru moramo imati prava. Mora se u državi stvoriti ambijent da sudija slobodno misli i primjenjuje zakon, da ne strijepi od novinarskih članaka ni od bilo koga sa strane što bi bio uticaj na njegovo samostalno odlučivanje”, poručila je ona.

Medenica smatra da je da bi sudija bio samostalan najbitniji njegov ekonomski položaj.

“I sigurno u sledećem mandatu to će mi biti prioritet. Sudije moraju imati adekvatno ekonomsko nagrađivanje, stanove i moraju biti priznati u onome što rade, jer sudijski posao se najmjerljivijim rezultatima može procijeniti”, rekla je ona.

Prema riječima Medenice, sudije ne bježe od odgovornosti i rada ali žele i društveno priznanje za to.

“Način na koji ćemo to raditi moraju biti najbolji za državu jer ćemo u cjelosti primjenjivati Ustav i zakone, kao i konvencijska prava i međunarodne ugovore”, rekla je ona.

Medenica je kazala da je i do sada imala podršku sudija i administracije, navodeći da će se za njihov položaj takođe boriti.

Predsjednik Sudskog savjeta, Mladen Vukčević kazao je da polaganje zakletve Medenice predstavlja finale izbora čelne ličnosti najviše sudske institucije u državi.

“Ovo posebno dobija na značaju što je postupak sproveden u skladu sa novousvojenim ustavnim promjenama, čiji je smisao i cilj jačanje nezavisnosti pravosuđa i presudna riječ struke u izboru čelnika sudske grane vlasti”, kazao je on.

Vukčević je podsjetio da je Medenica svoj radni angažman, u trajanju više od tri decenije vezala za pravosudni sistem, od osnovne, preko viših sudskih instance, do Vrhovnog suda, a bila je i na čelu tužilačke organoizacije.

“U omotima spisa njenih predmeta nalaze se najsloženija pravna pitanja, ne kao puko odmjeravanje paragrafa i ljudskih sudbina, već kao stručno preispitivanje, ocjenjivanje i presuđivanje o ljudskim pravima i slobodama”, rekao je on.

Prema riječima Vukčevića, o tome koliko je uspješno radila Medenica najpozvanije su da kažu njene kolege. (Mina)

 

 

Portal Analitika