Kultura

"Broj 55" Kristijana Milića apsolutni pobjednik 61. festivala u Puli

2707pulaarene
A
psolutni pobjednik ovogodišnjeg 61. Pulskog filmskog festivala je „Broj 55“ Kristijana Milića, akcioni ratni film koji je osvojio je čak osam Zlatnih arena, prenosi T portal.

"Broj 55" Kristijana Milića apsolutni pobjednik 61. festivala u Puli
Portal AnalitikaIzvor

Film je odnio, između ostalog, titule najbolje u katogirji filma, režije, scenarija (Ivan Pavličić), montaže (Veljko Segarić), scenografije (Damir Gabelica), kostimografije (Vedrana Rapić), specijalne efekte (Branko Repalust i Kristijan Mršić) i masku (Ana Bulajić - Črček).

Film „Kosac“ Zvonimira Jurića osvojio je tri festivalske nagrade - za najbolju sporednu mušku ulogu (Igor Kovač), za najbolju glavnu mušku ulogu (Ivo Gregurević) i za kameru (Branko Linta). Po dvije nagrade su nagrade osvojili „Zagreb Cappuccino“ Vanje Sviličić - za glazbu (Luka Zima) i Brezu za najboljeg debitanta (Danko Vučinović za kameru), kao i „Happy Endings“ Darka Šuvaka koji je nagrađen za ženske uloge - Anita Matić - Delić je najbolja epizodistkinja, a Areta Ćurković najbolja glavna glumica.

O nagradama je odlučivao žiri koji su činili Amra Bakšić - Čamo, Nataša Dorčić, Ivana Funić, Nik Holdsvort i Antonio Nuić.

Hrvatski portal podsjeća da je tokom 14 festivalskih dana na 15 lokacija u devet filmskih programa prikazano je više od 150 filmova, a osim glavnih festivalskih nagrada, dodijeljene su još brojne druge. Nagradu Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara dobio je film Jurićev „Kosac“, dok je nagradu publike osvojio „Šegrt Hlapić“ s prosječnom ocjenom 4,68. Nagrada žirija mladih filmofila za kratki film dodijeljena je Ivanu Sikavici za „Kao da to nisi ti“. Međunarodni žiri dodijelio je nagradu filmu „Betonska noć“ Pirjoa Honkasala i posebno priznanje filmu „Luda ljubav“ Džesike Hosner.

Portal Analitika